Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Надя Василева: Недостигът на кадри може да забави икономиката

Може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии, прогнозира експертът

гледано: 1278   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Изострящата се липса на кадри в България може да доведе до забавяне на икономиката. Това мнение изрази Надя Василева, председател на Българска конфедерация по заетостта, в предаването "В развитие" по Bloomberg TV Bulgaria.

Икономическата и политическата несигурност в страната води до това, че голяма част от работодателите са доста несигурни в това дали ще наемат или съкращават хора. Недостигът на кадри в България вече е хроничен проблем - тази година 71% от работодателите съобщават, че изпитват трудности да изпълват свободните си работни позиции, като това е рекордно висок процент. 

Според Василева липсата на кадри определено може да доведе до забавяне на икономиката. „За да се предотврати това, два от възможните варианти са целенасочен "внос" на кадри или насочване към по-възрастни кандидати или хора с увреждания“, посочи гостът.

Определено може да се стигне до свръхконцентрация на кадри в най-търсените индустрии. Това може да се поправи или като се внесат хора отвън, или компаниите да прибегнат до дигитализация, за да имат баланс между наличните малко хора и ръста на някои индустрии. 

Според данни на конфедерацията бизнесът най-вече търси работници в производството, търговията, логистиката, специалисти, които обслужват чуждестранни клиенти, специалисти в човешките ресурси. Меките умения са тези, които липсват на повечето кандидати – отговорност и дисциплина, колективизъм, толерантност, отдалечеността на работата внася проблеми при управлението на човешките ресурси, каза Василева.

"Работодателите стават все по-изобретателни. Вече видяхме, че се предлага какво ли не на кандидатите, за да бъдат привлечени", допълни Василева.

Към кои сектори се насочват младите хора, какви може да са решенията за работодателите и какви са тенденциите при управлението на човешките ресурси, гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Мениджър: Моловете имаха един ден, за да се организират за зелените сертификати