IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надлимитната дейност на болниците за 2016 г. може да се плати от резерва

Надзорният съвет на Здравната каса ще прави анализи, за да реши дали да отблокира пари за целта, съобщи здравният министър

11:27 | 19.05.17 г.
<p>
	Министърът на здравеопазването Николай Петров. <em>Снимка: БТА</em></p>

Министърът на здравеопазването Николай Петров. Снимка: БТА

Неразплатената надлимитна дейност на болниците за 2016 г. може да бъде платена с пари от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това каза министърът на здравеопазването Николай Петров по време на парламентарния контрол в отговор на въпрос на депутата Георги Йорданов.

Предстои Надзорният съвет на Здравната каса да направи анализ, за да реши дали да не отблокира нужните средства от резерва на институцията, коментира Петров, като допълни, че вчера е разговарял с финансовия министър Владислав Горанов по темата.

Става въпрос за малко над 19 млн. лева за надлимитна дейност на болниците, отчетена за периода април – ноември 2016 г. Бившият здравен министър Петър Москов обеща да се разплати за тази дейност за сметка на спестените средства от въвеждането на системата с пръстовия отпечатък в болничната помощ.

През миналата година обаче се оказа, че тази система не е довела до никакви спестявания.

Николай Петров призна, че не е видял още да има някакви разчети за ефективността на т.нар. от Москов пръстов идентификатор, но ще се бори да види такъв.

Здравният министър посочи, че проблемът не е в тези 19 млн. лева, а е хроничен, защото всяка година около май-юни има напрежение и се пипа резервът на Здравната каса. Затова, по думите му, тази година ще се подходи по друг начин при подготовката на бюджета за 2017 г., за да „не се допуска бъркотия“.

На въпрос на депутата от БСП Анелия Клисарова министър Петров отговори, че Здравната каса разпределя на районните каси бюджет на базата на отчетени дейности на исторически принцип. Районните каси пък правят средномесечни корекции и преразпределят средствата към болниците.

Според него така се получава недофинансиране от около 1,2 млн. лева, което може да се поеме от резерва.

Здравният министър обаче изрази притеснението си от заложения в Националния рамков договор праг на разходите за болнична помощ в размер на малко над 133 млн. лева (137 млн. лева със заложените буфери). Той обясни, че ако се надвишат договорените обеми, ще се премине към договаряне на коригирани цени в рамките на оставащите средства, а това на практика, според него, е поемане на ангажимент за корекция на цените на клиничните пътеки и медицинските дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още