IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надзорът на НЗОК предлага забрана за плащане на нови лекарства за една година

Управителят на здравния фонд обаче е против предлаганата мярка

18:06 | 26.10.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще предложи мораториум за финансирането на нови молекули за 2018 г. Това обяви управителят на здравния фонд Камен Плочев по време на заседание на парламентарната здравна комисия.

Той побърза да уточни, че Касата ще направи това предложение на парламента, но личното му мнение е, че не трябва хората да бъдат лишавани от новите иновативни медикаменти.

„Няма лекар, който да подкрепи моратириум от една година за новите молекули”, заяви Плочев.

Той обаче се опита да аргументира вече взетото решение от Надзорния съвет, като каза, че Касата е финансова институция и разполага с определен бюджет. Депутатите имат право да не го приемат, каза той, обръщайки се към народните представители от комисията.

Не може да лишаваме хората от лекарства”, продължи Плочев. "Ако не бяхме решили да използваме при пациентите с хепатит С новите терапии, нямаше да има излекувани. Но трябва да сме сигурни, че иновациите наистина са ефективни, защото от толкова много нови медикаменти само тези за хепатит С се оказаха ефективни", допълни той.

Депутатът от БСП Георги Михайлов посочи, че предложението би създало огромно социално напрежение.

Надзорният съвет на НЗОК е одобрил и друга финансова рестрикция, стана ясно от думите на управителя на фонда. Предлага се и спиране на средствата за всички нови болници и дейности, които клиниките са разкрили през тази година и чакат за договор с НЗОК от догодина. Като мотив управителят на здравния фонд посочи, че през 2017 г. новите дейности и болници с договори с Касата са се увеличили с 62.

Плочев очерта и други проблеми, които са свързани с бюджета на институцията – постоянно растящият брой на болниците, които искат да сключат договор с Касата, увеличаващият се обем медицински дейности, извършвани в клиниките надлимитно, както и силно разширеният основен пакет медицински дейности, които Касата трябва да плаща.

В отговор на депутатски въпрос шефът на НЗОК обясни и защо са орязани предварително обещаните пари за зъбни протези за догодина. По думите на Плочев ще се наложи доплащане от страна на пациентите за материалите на протезите, а касата няма как да ги плати, защото не са медицински изделия. От своя страна едва ли пациентите ще се съгласят да извадят пари от джоба си, за да доплатят.

В отговор на друг въпрос Плочев каза, че е привърженик на идеята част от парите за болнична помощ да отидат в извънболничната помощ, но за това пречат две неща – лимитите на болниците и недоброто качество на дейностите извън лечебните заведения.

Попитан дали подкрепя лимитите на болниците, които очевидно ще останат и през следващата година, Плочев каза, че не ги одобрява, но касата няма как да ги премахне заради заложената бюджетна рамка.

Бюджетът на НЗОК за 2018 г., който бе приет от Надзорния съвет късно снощи, влиза за обсъждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество утре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:27 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още