IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наетите към края на юни са нараснали с 2% на годишна база

За периода април-юни средната месечна работна заплата расте със 7,6% на годишна база по данни на НСИ

12:56 | 10.08.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Наетите по трудово и служебно правоотношение към края на юни се увеличават със 76,5 хил. души, или с 3,4% спрямо края на март, като достигат 2,36 милиона души, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

В края на юни наетите са с 46,1 хил., или с 2% повече на годишна база, като най-голямо увеличение се наблюдава в дейностите „Преработваща промишленост” - с 10,9 хил., „Административни и спомагателни дейности” - с 9,2 хил., и „Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети” - с 8,4 хиляди.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите е регистрирано в икономическите дейности със сезонен характер „Хотелиерство и ресторантьорство” - с 50,1%, „Селско, горско и рибно стопанство” - с 8,9%. Най-голямо намаление на наетите по договор - с 2,9%, е регистрирано в дейност „Образование”.

Най-голямо намаление на наетите в края на юни спрямо края на юни 2015 г. както в абсолютно изражение, така и в процентно отношение, има в сектор „Строителство” - съответно с 8,0 хил. и с 6,2%. 

През второто тримесечие на 2016 г. средната месечна работна заплата e 946 лв. и нараства спрямо първото тримесечие с 2,6%, сочат данните на статистиката. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна работна заплата, са „Финансови и застрахователни дейности” - със 7.6%, „Образование” - с 6.6%, и „Добивна промишленост”- с 5,5%.

За периода април-юни средната месечна работна заплата нараства със 7,6% на годишна база. Средната брутна месечна работна заплата по месеци е: за април - 962 лв., за май - 942 лв., и за юни - 936 лева.

Най-голямо e увеличението й в дейностите „Операции с недвижими имоти” - с 10,9%, „Преработваща промишленост” - с 10,6%, и „Хуманно здравеопазване и социална работа” - с 9,5%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите през второто тримесечие на тази година са: Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения” - 2 158 лева, „Финансови и застрахователни дейности ” - 1 764 лева, „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива” - 1 647 лева.

Най-нископлатени са били наетите в „Хотелиерство и ресторантьорство” - 594 лева, „Административни и спомагателни дейности” - 725 лева.

Спрямо същия период на предходната година средната месечна работна заплата през второто тримесечие на 2016 г. в обществения сектор нараства с 6,3%, а в частния сектор - с 8,1%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още