Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Наетите лица в „Хотелиерство и ресторантьорство“ се увеличават с 32%

Средната месечна заплата през второто тримесечие е 1525 лева и расте с 14,1% в сравнение с периода от април до юни 2020 г., изчисли НСИ

Наетите лица в „Хотелиерство и ресторантьорство“ се увеличават с 32%

Снимка: БГНЕС

На трудовия пазар в България се наблюдава леко увеличение на заетите в икономиката на страната през второто тримесечие на тази година. Причината е в отмяната на някои мерки, наложени заради коронавирусната пандемия, продължилото действие на работещите антикризисни мерки в подкрепа на заетостта, както и първите признаци за възстановяване на икономиката.

Пазар на труда

От предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) се разбира, че наетите лица по трудово и служебно правоотношение към края на юни нарастват с 1,9% (42,7 хиляди) спрямо края на март, като достигат 2,31 милиона.

Спрямо края на първото тримесечие най-голямо увеличение на наетите лица се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 32%, „Административни и спомагателни дейности“ - с 5,1%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 4,3%.

Най-голямо намаление на наетите лица по трудово и служебно правоотношение е регистрирано в дейностите „Образование“ - с 1,3%, и „Преработваща промишленост“ - с 0,4%.

В структурата на наетите лица по икономически дейности най-голям е относителният дял на наетите по трудово и служебно правоотношение в дейностите „Преработваща промишленост“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“ - съответно 20,7 и 16,8%.

В края на юни, в сравнение със същия месец на миналата година, наетите лица по трудово и служебно правоотношение се увеличават с 65,4 хиляди. Най-голям ръст се наблюдава в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - със 17,8 хиляди, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далеко-съобщения“ - с 10,1 хиляди, и „Хуманно здравеопазване и социална работа“ - с 9,1 хиляди, а най-голямо намаление - в „Добивна промишленост“ - с 1,2 хиляди.

В процентно изражение увеличението е най-значително в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 19,5%, „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - с 10,1%, и в „Култура, спорт и развлечения“ - с 6,1%, а най-голямо намаление е регистрирано в „Добивна промишленост“ - с 5,8%.

Средно месечно възнаграждение

Средната брутна месечна работна заплата за април е 1 542 лева, за май - 1 530 лева, и за юни - 1 505 лева, изчислиха в НСИ.

         Средна брутна работна заплата общо за страната по месеци

През второто тримесечие на тази година средната месечна работна заплата e 1 525 лева и нараства спрямо първото тримесечие с 4,3%.

Икономическите дейности, в които е  регистрирано най-голямо увеличение на възнагражденията, са „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 30,5%, „Култура, спорт и развлечения“ - с 22,8%, и „Селско, горско и рибно стопанство“ - с 9,5%.

Намаление на заплатите с 1,3% е регистрирано в икономическа дейност „Операции с недвижими имоти“.

             Средна брутна месечна работна заплата по икономически дейности – левове

В периода април – юни средната месечна работна заплата нараства с 14,1% спрямо второто тримесечие на 2020 г., като най-голямо e увеличението в икономическите дейности „Хотелиерство и ресторантьорство“ - с 44,7%, „Хуманно здравеопазване и социална работа“ – с 31,1%, и „Култура, спорт и развлечения“ - с 25,2%.

Икономическите дейности с най-високо средномесечно трудово възнаграждение на наетите лица по трудово и служебно правоотношение през второто тримесечие на 2021 г. са в секторите: „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения“ - 3 709 лева; „Финансови и застрахователни дейности“ - 2 368 лева; „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ - 2 233 лева.

Най-нископлатени са били наетите лица в икономическите дейности: „Хотелиерство и ресторантьорство“ - 936 лева; • „Други дейности“ - 996 лева; „Селско, горско и рибно стопанство“ - 1 077 лева.

В НСИ регистрират нарастване на средната месечна работна заплата през второто тримесечие в сравнение със същия период на предходната година в обществения сектор с 19,5%, а в частния - с 12,3%.

            Средна брутна месечна работна заплата по форми на собственост

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Как да излезем на международния пазар?