Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Най-големият закрит воден парк в света ще се строи край Елин Пелин

Общата инвестиция в проекта за развлекателен комплекс край София се изчислява на 1,5 млрд. евро, а очакваната възвръщаемост е 6-8 години

Най-големият закрит воден парк в света се планира да бъде построен след около 4 години край Елин Пелин. Съоръжението е част от мащабния проект за развлекателен комплекс “Света София” на компанията “Бългериан Дивелопмънт Холдингс”, който ще се реализира със средства на азиатски инвеститори, съобщи изпълнителният директор на компанията Джоузи Лок на пресконференция.

Общата инвестиция в проекта се изчислява на 1,5 млрд. евро, а очакваната възвръщаемост е 6-8 години, каза още Лок.

Проектът “Света София” ще се реализира на територията на община Елин Пелин. Инвеститорите в момента преговарят с правителството и с местната власт, за да уточнят терена, върху който ще се строи. Необходим е парцел с площ 1 500 – 2 000 дка. Подготвят се и документите, с които проектът “Света София” да кандидатства пред агенцията по инвестиции за приоритетен, уточни Лок.

Целта на инвеститорите е да наложат проекта, както и София и България като цяло, като предпочитана дестинация за градски и конферентен туризъм.

Същите инвеститори преговарят и за придобиването на голф игрището до с. Равно поле край София. Очаква се преговорите по сделката да приключат скоро, коментира Лок, като подчерта, че азиатските инвеститори са избрали страната ни заради природата и политическата и икономическа стабилност.

По думите й когато заработи на пълен капацитет, развлекателният комплекс “Света София” би удвоил годишния туристопоток към България. Според изчисленията на компанията през първата година от функционирането на комплекса легловата база вероятно ще бъде заета на около 60 на сто, а средният престой на посетителите ще бъде около 2,1 дни плюс още 1 допълнителен ден на друго място в страната.

Комплексът

Планира се в мащабния комплекс да бъдат построени хотел, който след приключването на първата фаза на строителството ще разполага с над 4 хиляди стаи, конферентен и изложбен център, закрит воден парк, голям мол, в който ще бъдат поканени да присъстват водещи световни брандове, някои от които в момента не присъстват на българския пазар, концертна зала, казино, детски център, барове и ресторанти, спортна зала, жилищна зона, както и закрита градина, вдъхновена от традиционната за България роза.

Джоузи Лок посочи, че в целия комплекс ще се промотират и представят традиционни за страната ни храни и обичаи, българският фолклор, култура и богатото културно-историческо наследство, както и българската природа.

Тя подчерта, че няма комплекс от такъв тип в Европа, заради което проектът си е спечелил подкрепата на представители на българската общественост, правителството, а и на чужденци, които биха го посетили, включително и на чужди инвеститори, които биха се включили в него.

Реализацията на проекта се планира да започне през юни, а крайният срок за приключването му е 36 – 44 месеца, посочи Джоузи Лок. По време на строителството ще бъдат разкрити над 10 хил. работни места.

Инвестиции извън туризма

Освен в комплекса “Света София” край столицата, “Бългериан Дивелопмънт Холдингс” планират да правят и други вложения в България – в имоти, в сферата на финансите, в производството и високите технологии, в транспорта.

Планира се компанията да бъде листната и на Българската фондова борса (БФБ), за да се гарантира пълна прозрачност на дейността и в страната, посочи Джоузи Лок.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (25)

   1| 2| 3    
5
 
17
 
25
преди 7 години
Няма профилна снимка
Както го е подкарал,"българския бизнес",я да взема и аз да предложа още една налудничава идея -ДА ВЗЕМЕМ НА ТЕРИТОРИЯТА НА СТРАНАТА,БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ,КЪДЕ,ДА ПОСТРОИМ НАЙ-ГОЛЯМАТА ЛУДНИЦА В СВЕТА!.Част от контингента,който ще я запълва вече си е тук - целокупният изтрещял народ,заедно с елита си.По-голямата част от издръжката на ПСИХОПАРКА,може да бъде за сметка на държавния бюджет.Освен това може да се предвиди внос на луди от цял свят,което означава допълнителни инвестиции.Първоначалната инвестиция,за изграждане на психопарка(кратко,"психото"),може да бъде за сметка на СЗО.Гарантирана възвращаемост само за една година.Може да се пуснат и акции на борсите,както и да се емитират ПЦК(психоценни книжа).Давам ви идеята безплатно.Действайте.Пари може да няма,но мат'рял има в изобилие.
5
 
15
 
24
whiteman до: misanthrope
преди 7 години
Няма профилна снимка
Българския вариант на Вълкът от Уолстрийт /Лупи/ е неуморен точно като Остап Бендер /Дванайсетте стола/. Непрекъснато "генерира" коя от коя по-бизнес идеи /не казвам новини, защото новината все пак трябва да се базира на безспорни факти/. Но кои сме ние да критикуваме необятния "полет на мисълта" на г-н доктора по икономика Ал. Томов?!?
3
 
29
 
23
преди 7 години
Няма профилна снимка
Аз се чудя, вярва ли още някой у нас на Сашо вълка Лупи и дали и той сам си вярва.Чудя се също, дали се прави на ***, защото така му е удобно за да си върти далаверите, или наистина е изкуфял.Не че няма бизнес идея в подобен проект, ама 1.5 МИЛИАРДА инвестирани в закрит воден парк, звучи като виц, даже ако става дума за Лас Вегас, камо ли за Ихтиман. За такива пари, половин Китай ще докарат да носи вода с кофи от Средиземно море и да полива с тях посетителите
4
 
9
 
22
преди 7 години
Няма профилна снимка
Има стара българска бизнес максима: Дюкян се прави на кьоше! - Демек, трябва да хванеш "капията" точно на пътнико-потока за да бъде успешен бизнеса. Софийското равно поле до сега не е индикирало да е средищно пресечно място на интензивен туристически/хазартен/бизнес поток. Или аз нищо не разбирам от анализи и прогнози на бизнес модели или тези инвеститори са откровено хазартни типове.
2
 
18
 
21
преди 7 години
Край София остана да се построи само най-големия затвор и най-голямата лудница (в Източна Европа).

Още от Икономика и политика
Правосъдното министерство ще предложи закриване на спецправосъдието