Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Най-много патенти у нас има в козметичната и хранителната индустрия

Българинът покрива целия спектър на областите в техниката за изобретения, очакваме нови и във фармацията, посочи експертът от Патентното ведомство

Най-много патенти у нас има в козметичната и хранителната индустрия

Снимка: Ройтерс

Българинът покрива целия спектър на областите на техниката, в които е възможно да бъде създадено изобретение и да се създаде иновация за нуждите на пазара и потребителите, като най-много патенти има в козметичната и хранителната индустрия. Това съобщи в интервю за Bloomberg TV Bulgaria Оля Димитрова,  директор на дирекция "Експертиза и закрила на изобретенията и промишлените дизайни", Патентно ведомство. Тя се надява да има сериозна заявка и за петенти във фармацията.

Още по темата

„За настоящата година са подадени общо 228 заявки за патент на изобретения до момента, като от тях 185 са подадени през периода от март до днешна дата, посочи експертът

Димитрова напомни, че когато се говори за изобретение не трябва да се пропускат и заявките за регистрации на полезен модел, с които също се защитават иновационни решения.

„За годината имаме едно от най-високите нива в сравнение с предходни години. Към днешна дата от началото на годината са постъпи 515 заявки за регистриране на полезен модел. Независимо от пандемията и приспособяването на хората към новата среда, бележим сериозни нива спрямо предходната година“, отчете тя.

За сравнение – през 2019 година са подадени 193 заявки за патент, а за полезен модел – 454.

Оля Димитрова поясни, че патентът и полезният модел са двете форми на закрила, с които едно изобретение може да бъде защитено.

„Патентната процедура е дълга и включва оценка на критерии за патентоспособност, които са новост, изобретателска стъпка и промишлена приложимост. А полезният модел е изцяло на регистрационна система и е по-бързата процедура от двете“, поясни експертът от Патентното ведомство.

Оля Димитрова открои и друга отличителна черта на патента - той може да действа максимум до 20 години, докато полезният модел е с действие до 10 години максимум.

„Чрез полезният модел обаче не могат да бъдат защитени методи, химични съединения и тяхното използване“, напомни Димитрова.

Тя съобщи, че България е на водещо място в ЕС при електронизация на патентните услуги.

Какво изобретяват хората по време на криза? Може ли да се съкрати срокът за публикация и експертиза на патента? Как се процедира при патентна закрила?  Дублират ли се патентите и кой става притежател на патента, когато на една и съща дата са подадени заявките?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в рубриката „Bloomberg TV Bulgaria Интервю“ може да видите тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Отворени са офертите за изграждане на първите 75,6 км от АМ „Русе – В. Търново“