IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Най-слабото звено при подготовката на избори са секционните комисии

Местният вот е най-сложен за организация, твърди проф. Михаил Константинов

10:16 | 14.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА Архив</em></p>

Снимка: БТА Архив

Най-слабото звено при подготовката на избори е слабата организация на секционно-избирателните секции. Това заяви в ефира на БНТ проф. Михаил Константинов, председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“.

Той обясни, че местните избори са най-сложните за изпълнение. „Ако трябва да се класифицират най-лесни за подготовка са изборите за президент, след тях са европейските, парламентарните и като най-трудни остават местните. Той обясни, че от 2015 година насам има усложнение в подготовката на местни избори, защото има по-висок брой кандидати, както и преференции, които допълнително усложняват подготовката“, каза Константинов.

До местния вот остават по-малко от две седмици. Те ще се проведат на 27 октомври 2019 г. Право на глас имат над 6,2 млн. души. Общо 66 са партиите и коалициите, получили регистрация за участие във вота.

В тази връзка експертът обясни, че реалните гласоподаватели в страната са 5,8 млн. души, но по списъците на ЦИК те са 6,2 млн., което ще доведе до обявяване на по-ниска избирателна активност, дори ако реалните цифри показват обратното.

Относно ситуацията със забавянето при предаването на изборните протоколи преди 4 години в зала Арена Армеец, Константинов каза, че се надява подобни ситуации да не се повторят тази година, като заяви, че ЦИК ще въведе онлайн примерни протоколи, които да служат като упражнение за секционните служители. 

И тази година бюлетините ще се предават само в зала Арена Армеец, но това ще става на три отделни места вътре в залата, което би трябвало да улесни процедурата.

Константинов заяви, че към момента се очаква обучението да се извършва електронно, чрез предварително попълване на бюлетини. Той каза, че няма вписан в закона метод за обучение чрез мобилно приложение.

По думите му няма опасност компютрите на информационното обслужване да бъдат хакнати, защото са изолирани. Той припомни, че при предходните избори е имало хакерска атака срещу сайтовете на редица институции, но тези атаки не са позволили проникване в самите системи.

Гостът уточни още, че избирателните комисии са сформирани от различни политически сили, като секциите трябва да се саморегулират. По думите на Константинов в страната има над 2000 избирателни комисии, в които наблюдателите нямат възможност да проверят.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още