IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Цената на хляба ще се увеличи с няколко стотинки

Голямата конкуренция и свитият пазар няма да позволят рекордно поскъпване, смята министърът на земеделието

10:02 | 31.07.12 г.
<p>
	Снимка: БТА</p>

Снимка: БТА

Пазарът няма да позволи драстично поскъпване на хляба. Ако това стане ще е въпрос на спекула. Това каза в интервю за bTV земеделският министър Мирослав Найденов.

Той подчерта, че няма как хлябът да стане 2 лева и посочи две от основните причини, поради които основният хранителен продукт у нас няма да поскъпне рекордно – голямата конкуренция и свитият пазар.

„Факт е, че българинът не е платежоспособен. В тази връзка е важно да се отбележи, че цените са функция на потреблението. Затова огромният проблем за производители и търговци е свитото потребление – това е най-големият бич”, заяви Найденов, и допълни, че в момента цената на хляба в България е най-ниска в целия Европейски съюз.

Министър Найденов посочи, че в изготвения от министерството анализ се описва в проценти как точно се формира цената на хляба към момента. Най-важните компоненти за ценообразуването са пшеницата, токът и горивата.

„Пшеницата заема около 50% от формирането на цената. Но трябва да се има предвид, че поскъпването й не води автоматично до скок в цената на хляба. Една от причините е фактът, че все още не се използва пшеницата от новата реколта, имаме достатъчно преходни запаси”, добави Мирослав Найденов.

Той повтори, че световните борси са определящи за поскъпването на пшеницата, което на свой ред влияе на цената на хляба и фуража. „Нормално е с няколко стотинки да поскъпне хляба заради тази рекордна цена на пшеницата”.

Днес ще се състои заседание Консултативния съвет по зърното, на който са поканени всички представители по веригата. Земеделският министър заяви, че ще се анализира края на жътвата, защото след пшеницата, предстои да се прибира царевицата и слънчогледа, които са важни за цената на фуража.

Утре предстои друга среща на министър Найденов при премиера с млекопроизводители, за да се гарантира, че няма да има лавинообразно поскъпване на млечните продукти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още