IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Найденов: Има съмнения за злоупотреби с пари за напоителни съоръжения

През годините в сектора за поддръжка на язовирите са наливани милиони, които са похарчени не по предназначение, смята министърът

10:43 | 17.11.11 г.
Найденов: Има съмнения за злоупотреби с пари за напоителни съоръжения

Има съмнения за злоупотреби за десетки милиони лева заради изчезнали счетоводни документи на язовири от бившата Агенцията по хидромелиорация. Това каза пред bTV министърът на земеделието Мирослав Найденов по повод на това, че преди дни Сметната палата отказа да завери финансовата ревизия на земеделското министерство.

По думите на министъра е изчезнало цялото счетоводство. „Липсва счетоводният баланс, а не документите за стойността на самите язовири“, обясни министърът.

Съоръженията са били на подчинение на Министерството на земеделието, но парите за поддръжка са минавали през Министерството за бедствията и авариите, поясни Найденов.

Найденов обясни, че през 2006 година тогавашното правителство е решило всички съоръжения, свързани с напояване и отводняване, да бъдат прехвърлени към новосъздадената агенция.

"До 2009-2010 година обаче това не се случва, т.е. активите съществуват, по тях се правят много неща - корекции на диги и язовирни стени, и всичко трябва да бъде осчетоводено и добавено като баланс към първоначалните активи“, каза Найденов. 

Когато се закрива тази агенция в началото на 2010 година, при приемането на активите се установява, че цялата документация липсва. 

Прокуратурата още тогава е уведомена за случая и е образувала производство срещу неизвестен извършител, каза земеделският министър.

Сред язовирите, за които липсва каквато и да е било документация, са „Ахелой”, „Бели Лом”, „Дяково”, „Жребчово”, „Порой”, „Съединение”, „Сопот”, „Тракиец”.

"Освен за язовирите, липсват всякакви данни за 13 броя предпазни диги, 27 дунавски диги, 75 помпени станции, 354 корекции на реки и 401 отводнителни полета, тоест по тях са наливани доста средства. Казано иначе, допълнителните неща, които са вършени по тях, е трябвало да бъдат осчетоводени и добавени към баланса на съответните съоръжения. И когато липсва счетоводството, утре ние не можем да се върнем назад и да проверим къде са отишли парите, примерно за поддръжката и корекцията”, обясни министърът.

Според него има основание за подозрения, че средствата, предвидени за ремонти в Агенцията по хидромелиорация, са похарчени не по предназначение. 

Препоръката на Сметната палата е Министерството на земеделието да наеме външна одиторска фирма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още