Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Найденов обещава по-голяма гъвкавост при еврофинансирането след 2014 г.

България настоява за 10-процентно увеличение на субсидиите за животновъдство, зеленчукопроизводство и тютюнопроизводство, обяви агроминистърът в парламента

През следващия програмен период от 2014 до 2020 г. ще направим така, че програмата за развитие на селските райони да бъде по-гъвкава и да ни позволява да прехвърляме средства от една мярка в друга, включително и де модифицират самите мерки.

Това съобщи по време на парламентарния контрол министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в отговор на въпрос на депутата от левицата Димчо Михалевски, свързан с бъдещата политика в областта на сектора, предаде БТА.

Найденов поясни, че проектът за програмата в момента се работи, като информацията по нея се очаква да бъде предоставена на депутатите в скоро време.

Още по темата

Той припомни, че сегашните проблеми с усвояемостта на програмата се дължат на поредицата от грешки, допуснати в преговорите по присъединяването, когато агроекспертите са писали сегашния вариант на програмата.

По думите на Найденов сегашната система за директните плащания е изкривила пазара и е дала конкурентно предимство на сектора зърнопроизводство, като е поставила "на колене" секторите животновъдство, зеленчукопроизводство, производство на плодове. 

В тази връзка Найденов заяви, че при директните плащания за следващия програмен период тези конкурентни предимства ще бъдат отнети, като се даде равна възможност пред всички производители.

България в коалиция с още няколко европейски държави ще настоява субсидията от пакета, свързан с плащания в секторите животновъдство, тютюнопроизводство, растениевъдство, да бъде увеличен от 10 на 15 процента, каза Найденов. Така общата сума за тези сектори ще стане 83 млн. евро.

По статията работи: Екатерина Стоилова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември