IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Налягането в тръбата, по която получаваме газ, е намаляло

Спирането на газовите доставки от Русия може да се окаже спасение за ТЕЦ Варна

15:34 | 28.10.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Налягането в тръбата, по която получаваме газ, е намаляло

За леко понижение на налягането в тръбата, по която България получава руски природен газ, предупреждава служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева, цитирана от БТА.

По нейни данни в момента налягането по тръбата е 34 бара при нормални стойности около 38 бара. При това положение България успява да изтегли необходимите количества, така че да изпълнява своите ангажименти по доставка и пренос на газ. „Важно е налягането да не пада под 28 бара“, допълва още Захариева.

Тя е категорична, че страната не е получавала предупреждения за намаляването на доставките на природен газ от Русия. Данните за намаленото налягане идват от кризисния щаб, който бе сформиран преди месеци. Той следи ежедневно ситуацията.

Припомняме, че заради спорове между Москва и Киев относно цената на природния газ Европа отново е изправена на ръба на газова криза. В последните дни обаче има надежда за споразумение след неколкократни тристранни срещи в Брюксел между представители на Европейската комисия, Украйна и Русия. Поредната среща ще се проведе утре, 29 октомври, отново в Брюксел.

Очакванията са, че тогава ще бъдат подписани официални споразумения и Украйна отново ще може да получи природен газ директно от Русия.

От лятото досега Киев получава газ през реверсивни връзки от Полша, Унгария и Словакия. През септември обаче тези страни съобщиха за намаление на доставките от Русия, които по-късно бяха възстановени. Причината за краткосрочните намаления така и не получи официално обяснение, а от Европейската комисия декларираха, че е възможно причината да е техническа.

Намалението на газовите доставки обаче може да реши съдбата на ТЕЦ Варна в положителна насока. Централата трябва да затвори врати в края на годината, тъй като не изпълнява екологични изисквания и лицензът й за работа без необходимите сероочистки изтича.

В условията на криза обаче може да бъде направено изключение, коментира още Екатерина Захариева. Тя посочи, че дори самата Европейска комисия (ЕК) е отчела, че при спирането на газовите доставки от Русия, ТЕЦ Варна може да продължи да работи, както и да се ускорят работите по интерконекторните връзки. 

"Ако отговорните институции преценяват, че ТЕЦ Варна е необходима на електроенергийната система  и по-конкретно в контекста на възможна газова криза, ЧЕЗ е готова да води разговори и да продължи да поддържаме съоръженията на централата и след 31.12.2014 година", коментираха вчера от електроразпределителното дружество по време на пресконференция за съдбата на централата.

От компанията, която е собственик на ТЕЦ Варна, уточниха още, че за да е възможна работата на централата след този срок, е необходимо да бъде направена промяна на комплексните разрешителни на централата и сгуроотвала и да бъдат подписани договори с ЕСО и НЕК за съответните количества електроенергия и студен резерв, които да предостави централата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 11 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 9 години
Да го спират съвсем! Не искаме руски комунистически газ! Искаме американски, капиталистически, евтин, даже безплатен! Докато го докарат, тамън ТЕЦ Варна ще изправи икономиката на държавата на крака! Тамън пак гербаджиите идват на власт ще възобновят почина "Тези камъни от тук - там, а онези камъни от там - тук!" Ще преместят Министерски съвет и Парламента във Варна на топло да ТЕЦ-а, а от софето ще направят един екологичен фризер за съхранение на това, което ще произвеждат управляващите на топло във Варна - предимно биологични отпадни продукти от храносмилателния тракт... хехе...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още