IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Намалява се лихвата за просрочени такси за аеронавигационно обслужване

Предложение за промени в законодателството предвижда диференциране на таксите за обслужване на летищата в страната

11:28 | 08.01.16 г.
Намалява се лихвата за просрочени такси за аеронавигационно обслужване

С промяна в Наредбатa за таксите за използване на летищата у нас ще бъде намалена лихвата за просрочено изплащане на таксите за аеронавигационно обслужване. Предложението е публикувано на сайта за обществени обсъждане.

След приемане на измененията в Наредбата лихвата намалява от 10,3% до 10,06 на сто на годишна база. Промяната е следствие от решението на държавите от Евроконтрол за размера на лихвата през 2016 година. 

От Министерството на транспорта уточняват, че през ноември 2015 година е била определена и "базова таксова единица" за прелитане на България в размер на 22,68 евро. В този него е включен и компонент, отразяващ разходите на Централното бюро за пътни такси към Евроконтрол (в размер на 0,09 евро).

С предложението се въвеждат и диференцирани такси за обслужване на летищата в страната. С новата наредба, изготвена от Министерството на транспорта, размерът на осреднената таксова единица (който определя и размера на таксата за обслужване) ще се намали от 415,57 лева (212,48 евро) на 414,41 лева (211,88 евро), но само за Летище София.

За останалите летища в страната - във Варна, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица, този компонент от таксата за обслужване остава в размер на 415,57 лева.

Причината за наличието на два размера са европейските директиви, които предвиждат различни методи за определяне на таксите за най-голямото летище в страните от ЕС и останалите международни летища, които функционират на територията на страната-членка, уточняват в мотивите си за предложението за промени авторите от Министерството на транспорта.

Заинтересованите страни могат да внесат своите коментари по предложението за промени в Наредбата до 20 януари, става ясно още от обявата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още