Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Намаляват изхвърляните от българите отпадъци

Едва 2% от биоотпадъците се оползотворяват

Намаляват изхвърляните от българите отпадъци

Снимка: Pixabay

Българинът изхвърля средно по 442 кг боклук на година. През 2004 г. пък отпадъците, които сме изсипвали в кофите за боклук са били 594 кг.

Тези данни НСИ цитира екоминистърът Ивелина Василева в писмен отговор на въпрос на депутатът от ДПС Джевдет Чакъров, според когото обществото е доста чувствително по въпроса колко пари се харчат за обработката на боклуците, защото плаща един път като данъкоплатец, втори път като потребител.

Според Василева по количество изхвърлен боклук България не стои никак зле на фона на останалите страни от ЕС. Европейците средно изхвърлят по 475 кг отпадъци на година.

От отговора на министъра става ясно, че 99,6 на сто от населените места в страната имат сметосъбиращи и сметоизвозващи фирми. Онези, които не са обхванати, са малки махали. 

Още по темата

Отпадъците, които се рециклират у нас, са 24 на сто от всички. Това означава, че страната ни не изостава по този показател, а също върви заедно с останалите в Европа, защото рециклираният боклук средно на Стария континент е 26 на сто.

При рециклирането на биоотпадаци обаче България изостава съществено. Едва 2% от тях у нас се използват, докато средно за Европа процентът е 15.

В края на 2015 г. в 177 общини има отделни контейнери за събиране на опаковки, които са най-масово разпространеният вид отпадъци, отчита още екоминистърът.

Сепариращите инсталации за третиране на опаковки са 49 на брой, като от тях 27 са собственост на фирмите за оползотворяване на опаковки, а останалите са на техни подизпълнители.

Инсталациите за сепариране на смесени битови отпадъци, собственост на общите, са 15.

Големите градове София, Бургас, Варна и Пловдив са отличните при разделното събиране.

Според Василева обаче проблем за страната ни все още е депонирането на боклука, така че усилията на министерството са насочени в тази посока.

Капацитетът на депата в Омуртаг, Търговище, Мадан , Оряхово, Троян, Горна Малина дори вече е изчерпан. Така че общините трябва да изпълняват ангажиментите си за разделно събиране на отпадъците, обобщава екоминистърът.

Четете още новини в Dnes.bg
 

По статията работиха: автор Камелия Цветанова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Д. Лорер: Има обявени намерения за нови технологични инвестиции за над 300 млн. лв.