Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Намаляват нощувките на туристи през май, особено в хотелите с 4 и 5 звезди

Намалява броят на нощувките на чужденците с 6,7% в сравнение с година по-рано, отчете НСИ

Намаляват нощувките на туристи през май, особено в хотелите с 4 и 5 звезди

Снимка: Pixabay

Докато местата за настаняване на туристи намаляват през май, расте броят на леглата в тях, отчете Националният статистически институт. Минимално расте броят на българите, нощували в хотели, мотели, къмпинги и хижи, но чувствително по-малко са чужденците, които са предпочели българската страна за посещенията си. Това се отразява и на приходите от туризъм, които падат в сравнение с миналата година.

През май в България са се предлагали 2328 места за настаняване с над десет легла. Броят на стаите в тях е 107,6 хиляди, а на леглата – 236,2 хиляди, отчете НСИ. На годишна база общият брой на местата за настаняване, функционирали през периода, намалява с 0,7%, а броят на леглата се увеличава с 1%.

                        Реализирани нощувки по категории на местата за настаняване и месеци

Общият брой на нощувките във всички места за настаняване, регистрирани през май, е 1,449 милиона, или със 7,8% по-малко в сравнение с година по-рано, като най-голямо намаление на нощувките (с 11,5%) се наблюдава в местата за настаняване с четири и пет звезди.

През май в хотелите с 4 и 5 звезди са реализирани 78,1% от общия брой нощувки на чужди граждани и 37,1% - на българи. В местата за настаняване с три звезди са осъществени 14,7% от нощувките на чужди граждани и 31% – на българи, докато в останалите места за настаняване (с една и две звезди) те са съответно 7,2 и 31,9%.

Броят на туристите, пренощували в местата за настаняване през май, се увеличава с 0,8% на годишна база  и достига 586,6 хиляди, като увеличение има при българските туристи с 8,5%, а намаление при чуждестранните – с 6,7%.

През май, в местата за настаняване средно по 1,9 нощувки са направили 310,6 хиляди български граждани, докато чуждестранните туристи са 276 хиляди и са реализирали средно по 3,2 нощувки. В НСИ констатират, че 75,8% от тях са нощували в хотели с четири и пет звезди.

                          Пренощували лица по категории на местата за настаняване през май 2019 година

Общата заетост на леглата в местата за настаняване през май е 21,3%, като намалява с 2,3 процентни пункта на годишна база. Най-висока е заетостта на леглата в хотелите с четири и пет звезди – 25,2%, следват местата за настаняване с три звезди – 18,5%, и с една и две звезди –  15,5%.

                               Заетост на леглата по категории на местата за настаняване и месеци

Приходите от нощувки през май достигат 76,2 млн. лева, или с 2,6% по-малко в сравнение с година по-рано. Регистрирано е намаление на приходите от чужди граждани с 9,9%, докато тези от български граждани се увеличават с 15,5%.

                                  Приходи от нощувки в местата за настаняване по месеци

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
КBC: Спадът на българската икономика може да достигне 10%