Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НАП: Близо 50 хил. земеделци не са подали данъчни декларации за 2017 г.

25% от тези земеделски производители са от Благоевградска област

НАП: Близо 50 хил. земеделци не са подали данъчни декларации за 2017 г.

Снимка: Ройтерс

Около 50 хиляди земеделски производители у нас не са подали данъчни декларации за 2017 г., като 25% от тях са от Благоевградска област. Това заявиха днес от Националната агенция за приходите (НАП) на работна среща в Благоевград по повод протестите на тютюнопроизводители, които се обявиха  против облагането на субсидиите с данък.

От  Сдружение „Басма“, които вчера обявиха безсрочни протести, отказаха участие в срещата. Тютюнопроизводителите от региона  бяха представени чрез кмета на община  Сатовча Арбен Мименов, който е  и председател  сдружението на производителите на ориенталски тютюни. На спорния въпрос за дължимия данък върху националните доплащания,  бе поставена точка. 

Още по темата

„Всички съмнения какви данъци и осигуровки се дължат по този вид плащания отпаднаха. Белезите за неспазването на закона се дължат не на умишлено поведение, не на целенасочен опит да се избягва облагане, а чисто и просто на незнание“, каза Росен Бъчваров от НАП.

Според Арбен Мименов на срещата е станало ясно, че „субсидията е облагаема“. „Можем да кажем това, което искат да чуят хората – да ги призовем да не плащат…, но това не е в тяхна полза. Защото и години да минат пак ще се дължат тези средства“, каза той.

Въпреки приключилите срокове за подаване на данъчни декларации от земеделските производители, от НАП обявиха, че продължават кампанията, защото дължимата сума е значителна.

„Общият брой земеделски производители, които не са подали данъчни декларации през 2018 г. е приблизително 50 хиляди души, чиято сума на получените субсидии е приблизително 120 млн. лв. Към тази група се добавят още  12 000 земеделски производители, които са декларирали по-малка сума от обявената от Държавния фонд „Земеделие“, каза Бъчваров.

НАП очаква от тях да подадат данъчни декларации за 2017 г., дори това да стане до края на 2018-а. И очакваме тяхното поведение да се приближи до законовите изисквания занапред, добави той.

Все още не е ясно как и в какви срокове ще се покриват задълженията от предходните  години, но със сигурност данъкът върху всички получени досега субсидии е дължим.

/БНР/

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Преглед на печата за 20 април