IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП и Агенция "Митници" готвят масирани проверки на търговията с горива

Двете приходни агенции от днес ще могат да следят едновременно и в реално време опити за измами с горива

14:40 | 11.09.14 г.
НАП и Агенция "Митници" готвят масирани проверки на търговията с горива

Националната агенция за приходите (НАП) и Агенция „Митници“ готвят масирани съвместни проверки относно спазването на правилата при търговията с горива, съобщават двете приходни агенции.

От днес опитите за измами с горива ще бъдат засичани в реално време едновременно от информационните системи и на Агенция „Митници“, и на данъчните, става ясно още от съвместното изявление. Системата за контрол на горивата на митниците беше въведена по-рано тази година, като целта е да бъде следено движението на всички горива, произведени или внесени в страната.

Системата контролира и количествата, продавани на дребно по бензиностанциите.

С въвеждането на новия механизъм за наблюдение всяка доставка на горива в бензиностанциите вече е с уникален контролен номер и е проверена от Агенция „Митници“.

Още в първите месеци след внедряване на системата са засечени и първите злоупотреби на пазара – чрез сравняване на продаваната от продавачите и купувачите информация за сделки с горива, уточняват още от Агенция „Митници“.

Нарушителите са правили доставки с несъществуващ уникален номер, което експертите в агенцията окачествяват като опит за търговия с контрабандни горива.

Тези случаи вече са предадени на правоохранителните органи, коментират от приходната агенция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още