Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НАП и МФ с повече служители заради закритата Комисия по хазарта

От началото на тази седмица надзорът върху бранша премина окончателно в ръцете на приходната администрация

НАП и МФ с повече служители заради закритата Комисия по хазарта

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Заради закриването на Държавната комисия по хазарта щатните бройки в Министерство на финансите (МФ) и Националната агенция за приходите (НАП) ще бъдат увеличени. Във финансовото ведомство ще бъдат назначени допълнително 18 човека, а в приходната агенция – 34. Това става ясно от проект на Постановление на Министерския съвет за уреждане на отношенията, свързани със закриването на Държавната комисия по хазарта.

На 4 август промените в Закона за хазарта бяха обнародвани в Държавен вестник. С това на практика официално закриването на Комисията се финализира, а от началото на тази седмица надзорът върху бранша премина окончателно в ръцете на НАП. В ДКХ работят 52 служители, които вероятно ще бъдат прехвърлени. 

Още по темата

До необходимостта от постановление на Министерски съвет се стига, след като е направен анализ на действащата нормативна уредба и е установено е, че не са изпълнени изискванията от преходните и заключителни разпоредби към Закона са хазарта, съгласно които Министерският съвет следва да създаде ликвидационна комисия и да определи нейните функции, както и да се извършат компенсирани промени в числеността на Министерството на финансите и на администрациите, чиито ръководители са второстепенни разпоредители с бюджет по бюджета на Министерството на финансите. Обществените консултации по постановлението трябва да приключат до 22 август. Причината да има такъв кратък срок е, че, ако ликвидационната комисия не бъде създадена във възможно най-кратки срокове, ще бъдат нарушени някои разпоредби от Кодекса на труда и Закона за държавния служител.

Въпросната комисия ще отговаря за закриването на ДКХ. Председател ще бъде главният секретар на Министерството на финансите. В тримесечен срок комисията трябва да уреди въпросите, свързани с имуществото на ДКХ; да изготви описи на имотите и движимите вещи на ДКХ; да предаде архива на ДКХ на НАП и да закрие ползваните от ДКХ банкови сметки; да оформи счетоводните документи, свързани с разходите на закритата Държавна комисия по хазарта; да извърши и други необходими дейности, свързани с ликвидацията.

Припомняме, че от бранша не бяха съгласни с промяната. Според хазартните оператори закриването на ДКХ ще доведе до невъзможност за администриране на бизнеса поне за още шест месеца. "Националната агенция по приходите е приходна администрация, а не лицензионен орган. Хазартът е самостоятелен отрасъл, чието регулиране е свързано не само с осъществяване на контрол и събиране на вземания от поднадзорните субекти, но и с лицензионна дейност. Немислимо е качественото им осъществяване от администрация със съвсем друга насоченост", е мнението на Българската гейминг асоциация.

По статията работиха: автор Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ще изчезне ли “такса успех” за българските компании при европроектите?