Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НАП: Намаленото ДДС ще се усети повече от търговците, не толкова от потребителите

В секция „Големи данъкоплатци“ има 1000 фирми, осигуряващи 30% от приходите от хазарт, заяви Росен Бъчваров

НАП: Намаленото ДДС ще се усети повече от търговците, не толкова от потребителите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Понижената ставка по ДДС до 9% за година и половина за ресторантьорството, книгоиздаването и бебешките храни и консумативи е възможно да не бъде усетено от потребителите като по-ниски цени. За сметка на това повече пари ще останат в джоба на търговците. Така говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров коментира в ефира на bTV промените в данъчното облагане, до които се стигна след дълги пазарлъци между коалиционните партньори и опозицията. Новата ставка влиза в сила от утре, 1 юли.

„ДДС се прилага от повече от 50 г. в ЕС и на много места, където е въведена такава диференцирана ставка, този мач най-общо казано е игран и в преобладаващата част от случаите крайният резултат, за съжаление, не е намаляване на крайната потребителска цена, а оставане на определен буфер, марж за търговеца, което в специфичния контекст в България се счита за антикризисна мярка“, обясни той.

По думите му именно заради обвързването на 9-те процента с ресторантьорската услуга на мястото на търговеца с пряко и непосредствено предлагане на храна и напитки една пица може в заведение да е с ниско ДДС, а при доставка – с досегашната ставка от 20%. Относно оплакванията на бизнеса, че мярката е трудна за администриране, Бъчваров подчерта, че касовите апарати са последният проблем и могат да се препрограмират даже дистанционно. 

Още по темата

„Нека да приемем, че НАП ще прилага разумно контролния си механизъм, предполагам, че данъчните органи също могат да си поръчат пица дистанционно“, отбеляза говорителят на приходната агенция.

На въпрос не се ли получава ситуация, в която се дават стимули на бизнеси, които най-често са хващани в нарушения, говорителят на НАП отговори, че рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са относително по-големи, отколкото в останалите браншове, „но не ме карайте да правя политически изказвания“, допълни той.

Относно оставката на директора на дирекция "Контрол" в НАП Васил Панов, Росен Бъчваров отново заяви, че това е личен акт и е било по желание на Панов. Припомняме, че директорът на звеното за контрол дълги години бе представител на НАП в Държавната комисия по хазарта, но бе сменен през февруари, когато бе арестуван и тогавашният директор Александър Георгиев. Панов работи в НАП повече от 25 години.

На въпрос дали Панов е допуснал по-ниското облагане за хазартни фирми на Васил Божков говорителят на приходната агенция припомни, че Държавната комисия по хазарта е колективен орган с представители на ред други ключови ведомства.

„Хазартът беше облаган до 2014 г. с данъци. След 2014 г. те бяха заменени с такси и излязоха от полето на НАП“, подчерта Бъчваров. Той коментира и одита на Сметната палата, според който в дирекции на НАП ревизиите не са възлагани автоматично. По думите му това е така единствено в секция „Големи данъкоплатци“, където са събрани 1000 фирми, осигуряващи 30 на сто от приходите. „В останалите структури има, например, 300 хил. фирми и, когато трябва да се изберат 3000 за ревизия, има селекция. В „Големи данъкоплатци“ се проверяват всички през определен период от време“, поясни още говорителят на НАП.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
2
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
И защо в такъв случай да се намаля ДДС?
Или казано по друг начин, увеличените маржове на търговците няма по никакъв начин да стимулират потребителското търсене.
Защо тогава да го правим, откъде ще попълните бюджета?

Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР