IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП: Новите онлайн декларации се подават четири пъти по-бързо

С персонален идентификационен код се прави проверка на получените доходи, посочи Росен Бъчваров

10:28 | 12.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Новите онлайн декларации на НАП се подават четири пъти по-бързо, не ходете в офисите. За това призова по БНТ  Росен Бъчваров, говорител на Националната агенция по приходите.

“Хората няма нужда да посещават офисите на НАП за подаване на данъчна декларация, тъй като всичко, което може да се направи физически, може да се направи и онлайн”, посочи той.

Преди два дни агенцията пусна на сайта си предварително попълнените декларации за облагане на доходите на физически лица. За да се попълни, всеки гражданин трябва да си вземе ПИК (персонален идентификационен код) - от който и да е офис на НАП в страната.

Бъчваров обясни, че декларацията е напълно безплатна, не трябва електронен подпис.

"Досега НАП е издала около 700 хиляди ПИК-а и хората ги ползват интензивно. Само за един ден са подадени 12 хиляди декларации, това никога не се е случвало", обясни Росен Бъчваров.

Попълнената декларация е същата като предходните, но има допълнения - в нея има данни за заплати, граждански договори, хонорари, договори за наем, авансово внесени данъци и има информация за субсидиите от ДФ "Земеделие".

"Ако човек няма какво да добави - заплати и хонорари, трябва само да ги прегледа и потвърди. Отправя се препоръка, ако човек е работил на повече от едно място, с няколко работодатели, трябва да си вземе служебни бележки, за да свери информацията, някой от работодателите да не се е дублирал. Иначе служебни бележки дори не са необходими", заяви говорителят на НАП.

Той е категоричен, че с нововъведението средното време за подаване на една декларация е намаляло четири пъти от миналата година.

Говорителят на НАП обясни, че единствената ръчна намеса в този вид декларация се отнася за данъчните облекчение и ако се отдава имот под наем.

Декларацията позволява да се поправя и изтрива. НАП гарантира, че теч на данни няма да има сега, тъй като агенцията изпълнява голям и скъп проект за редизайн на всичките си информационни мрежи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още