Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

НАП отвръща на удара

Данъчните обещаха това да бъде последната подмяна на касовите апарати

НАП отвръща на удара

Снимка: Investor.bg

Няколко дни, след като бизнесът за пореден път обяви, че новата Наредба Н-18/2006 за фискалните устройства буквално ще принуди по-голямата част от предприемачите в страната да минат в сивия сектор, от Националната агенция за приходите (НАП) се опитаха да успокоят компаниите с извънредна пресконференция. На брифинга стана ясно, че до края на следващата седмица данъчните трябва да предоставят на финансовия министър Владислав Горанов данни за това доколко фирмите са успели да внедрят новите изисквания. На база на тази информация Горанов ще прецени дали да бъде дадена исканата от бизнеса отсрочка за смяна на касовите апарати и актуализирането на Софтуера за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО).

Още по темата

Много вероятно е все пак отсрочка да има, особено що се отнася до големите компании, които имат свои собствени програми за продажбите, които трябва да бъдат подменени или актуализирани, коментираха пред Investor.bg източници от приходната администрация, полежали анонимност. 

Според тях е много вероятно отсрочката да бъде дадена само за бизнеса, който работи със СУПТО, а срокът за подмяната на касовите апарати да остане непроменен.

От приходната агенция са поискали данни от над 16 бизнес и браншови организации за това каква готовност имат да съобразят дейността си с новите правила, съобщи говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.  Той припомни, че държавата губи 330 млн. лева годишно от неплатени данъци и осигуровки, което е над 1 млрд. лева на година укрит оборот. Заради сивия сектор в електронната търговия загубите за хазната възлизат на общо 500 млн. лв.

В момента, според текстовете на наредбата, крайният срок за подмяната на касовите апарати и софтуера е 31 март за фирмите, регистрирани по ДДС, които разполагат с общо около 185 хил. касови апарата и 40 хил. фискални принтера. За останалите фирми срокът е 30 юни, а за едрия бизнес, който работи с интегрирани информационни системи – до 31 декември 2019 г.

Финансовият министър заяви още в понеделник, че е склонен да прояви гъвкавост, ако е необходимо.

По време на брифинга стана ясно още, че от НАП планират това да бъде последната подмяна на касовите апарати. Причината е, че оттук нататък технологиите ще предлагат все по-различни методи за плащания, които не включват използване на фискални устройства от миналия век. Всяка следваща подмяна ще бъде доброволна, като агенцията ще даде възможност в бъдеще касови бележки да се издават от мобилни устройства и чрез други модерни технологии. 

Според данните на приходната администрация вече 30 хил. фискални устройства от новия тип функционират в реална среда. Вече работят и 500 фискални принтера с актуализиран софтуер. Издадени са 6 млн. касови бележки с QR код. От думите на говорителя на НАП около 73% от регистрираните по ДДС фирми, които работят с касови апарати, вече отговарят на новите изисквания (става дума за само за фирмите с обикновени касови апарати, а не за тези, които използват СУПТО).

Проблемът е, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер.

Данъчните уточниха още, че фирмите, които работят изцяло с плащания по банков път, не са обхванати от новите текстове на наредбата. Електронните магазини, които приемат плащания с кредитна или дебитна карта, пощенски запис или наложена платеж, обаче са задължени да издават касови бележки и де факто наредбата важи и за тях, защото това се водят плащания през виртуален ПОС терминал. Всички онлайн магазини подлежат на регистрация до края на март. Скоро предстои да се регламентира в наредбата и т. нар. електронна касова бележка, за издаването на която обаче отново ще е нужно фискално устройство.


Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (10)

5
 
2
 
10
bgbored до: грифин
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Защо не прочете наредбата преди да коментирате? Явно тя зя Вас е тъмна материя. Хубаво е човек да има самочувствие за всеобхватността на знанията си, но това предпоставка понякога да става смешен и да изглежда жалък.
2
 
12
 
9
bgbored до: lyusien
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Регистрирах се, само да ви напиша, че сте много, ама много некомпетентен и въобще нямате представа за какво "иде реч" Срокът за големите вериги е 31,12,2019 година. Няма нито един аптечен софтуер който да е регистриран в НАП до момента. А за бензиностанциите, самите те казват, че ще спрат да работят.

Единственият извод който може да се направи от вашият коментар е, че СИ МНОГО ***.
1
 
11
 
8
Sakamano до: грифин
преди 5 месеца
Сигурно и аз ще те изненадам, но пpocлoвутaта наредба H-18 не се отнася само до касовите апарати. Апаратите са най-лесни.
3
 
6
 
7
грифин до: troika
преди 5 месеца
Ще те изненадам, ама касовият апарат отчита/споделя с НАП само приходите.
Разходи, доставчици, печалба..... Явно са ти тъмна материя.
0
 
25
 
6
Светлоносец до: lyusien
преди 5 месеца
Няма профилна снимка
Ти имал ли си магазин, давал ли си заплата на някой, плащал ли си осигуровки, смяташ ли че тези промени са за доброто на народа и за създаване на чисти и почтени пазарни отношения. Загубата не е 1 млрд лв., а е 16,3 млрд лв.
"Горанов трябва да е твърд", то по твърд е трудно, да ти дадат апартамент и Вила, да го пуснат по медиите и да не му пука, по твърд е от Митю Очите.

Още от Икономика и политика
Ще постави ли демонополизацията на НЗОК пациента в центъра на здравната система?