IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП ще издава електронно удостоверения за дължими данъци

Удостоверенията за наличие или липса на задължения за клиентите на банките при предоставянето на кредити ще се заявяват и получават изцяло електронно

12:17 | 04.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Всички държавни органи и общини, които изискват клиентите им да представят удостоверения за дължими данъци, ще получават тази информация от Националната агенция за приходите (НАП) задължително по електронен път. Промените са записани в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и влизат в сила от началото на 2018 г., съобщават от приходната администрация.

В момента над близо 100 закона и наредби изискват граждани и фирми да представят пред различни държавни и общински органи удостоверения за наличие или липса на задължения, като всяка година НАП издава около 400 хил. такива удостоверения на хартия, казва се още в съобщението.

През ноември 2016 г. НАП създаде нова електронна услуга, чрез която държавните органи могат да получат данни по електронен път, спестявайки на гражданите време и разходи. От началото на годината до момента, според служителите на НАП, услугата е ползвана около 5 хил. пъти. Очакванията са след влизането в сила на промяната в закона информацията да се обменя служебно само и единствено по електронен път. 

Междувременно данъчните и Асоциацията на банките в България постигнаха съгласие удостоверенията за наличие или липса на задължения  за клиентите на банките при предоставянето на кредити да се заявяват и получават изцяло електронно, което ще спести значителен ресурс. Очаква се електронният обмен между банките и НАП да започне в близките месеци.

„Всяка промяна е с цел намаляване на разходите и пестене на времето на данъкоплатците. Убедена съм, че успяхме да създадем един универсален способ за електронен обмен, да го представим по най-добрия начин  и днес да имаме законодателна промяна, която да изисква ефективното му използване“, каза по повод промените изпълнителния директор на НАП Галя Димитрова, цитирана от пресслужбата на приходната агенция. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:32 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още