IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП ще обучава младежи как да се предпазят от данъчни измами

Инициативата е част от пилотен проект на Европейския съюз за дигитално данъчно образование за млади европейци

13:28 | 24.11.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;TaxEdu</p>

Снимка: TaxEdu

Експертите на Националната агенция за приходите (НАП) ще обучават млади хора как да се предпазват от данъчни измами и как да подобрят фискалната си грамотност. Инициативата е част от пилотен проект на Европейския съюз за дигитално данъчно образование за млади европейци (TAXEDU).

Програмата се реализира с участието на 16 данъчни администрации от ЕС, включително България.

За целите на проекта е създаден порталът TaxEdu, на който потребители от цяла Европа могат да видят интерактивни учебни материали, микромодули, свързани с данъчни теми и интерактивна игра, представяща данъчни въпроси по един забавен и привлекателен начин.

Материалите са насочени към три възрастови групи – деца на възраст между 9 и 12 години, тинейджъри на възраст между 13 и 17 и по-големи младежи. Порталът предлага и допълнителни ресурси в помощ на учителите, които искат да въведат темата в учебните си часове. Материалите се предлагат на всички официални езици на ЕС, включително и на български.

Като част от възприетата политика в цяла Европа за необходимостта от данъчно образование за младите, НАП реализира  образователната си програма „Влез в час с данъците“ от 2013 г., припомнят от приходната администрация. В рамките на проекта данъчни лектори водят учебни часове в средните училища в цялата страна, като се срещат с над 25 хил. ученици годишно.

От 2016 г. приходната агенция добави напълно нов компонент към проекта си - онлайн курсовете по данъчни и осигурителни въпроси, които са достъпни безплатно за всички онлайн потребители на www.vlezvchas.bg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още