IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП-София събра 1,18 млрд. лева просрочени данъци и осигуровки

За първите 10 месеца на годината са изпратени над 80 хил. покани за доброволно плащане

13:19 | 10.12.12 г.
НАП-София събра 1,18 млрд. лева просрочени данъци и осигуровки

До октомври 2012 година публичните изпълнители на столичния клон на Националната агенция по приходите (НАП) са събрали 1,18 млрд. лева просрочени данъци и осигуривки. Това е два пъти повече спрямо същия първите десет месеца на 2011 година, допълват от агенцията.

За периода януари - октомври са били изпратени над 80 хил. покани за доброволно плащане на просрочени задължения. Целта е по този начин дължимите данъци и осигуровки от бизнеса и физическите лица да бъдат внесени доброволно, дори когато са пропуснати законовите срокове за тяхното плащане.

Спрямо лицата, които и след покана или напомняне по телефона от служители на агенцията не са предприели никакви действия за погасяване на задълженията, са наложени мерки за принудителното им събиране.

От началото на годината до края на октомври в НАП-София са образувани близо 13 хил. изпълнителни дела. Общият размер на вземанията по тях е за повече от 420 млн. лева.

Същевременно са насрочени общо 386 търга за публична продан на движими и недвижими активи на длъжници. Броят на търговете, по които има постъпления, се е увеличил пет пъти, спрямо същия период на миналата година. В хазната са внесени над 1,76 млн. лева от реализираните продажби, което е с 400 хил. лева повече в сравнение с цялата 2011 г.

За да се предотврати натрупването на несъбираеми задължения, са изпратени 108 преписки до съда с искания за откриване на производство по търговска несъстоятелност за дружества със задължения в размер на 607 млн. лева.

Изпратени са и 115 сигнала до Прокуратурата за търсене на наказателна отговорност от управителите и собствениците на дружества, които не са уведомили съда за изпадане в неплатежоспособност и свръхзадлъжнялост.

Увеличеният брой на наложените запори на банкови сметки на длъжници е довел до значително нарастване и на броя на издадените през периода разрешения за неотложни плащания. От началото на годината до края на октомври са издадени 2 390 разрешения на търговци с общ размер на задълженията за повече от 43 млн. лева. В сравнение с 2011 г. броят им се е увеличил три пъти. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още