IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Наредбата за концесиите за добив на минерална вода бе одобрена от МС

Кабинетът или общинските съвети ще взимат решения за откриването на процедурите

15:46 | 11.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Правителството одобри Наредба за концесиите за добив на минерална вода, съобщиха от правителствената информационна служба. Приемането й е свързано с влизане в сила на новия Закон за концесиите от 02 януари 2018 г., според който концесиите за добив на минерална вода се предоставят и изпълняват при условията и по реда на Закона за водите.

Наредбата определя реда за извършване на подготвителни действия и за провеждане на процедурата за предоставяне на концесиите за добив на минерални води изключителна държавна собственост и публична общинска собственост. Утвърждават се условията за изпълнение, изменение и прекратяване на концесионните договори за добив на минерални води. 

Откриването на процедурата за предоставяне на концесия и определянето на концесионера се извършва с решение на концедента, а такъв за добив на минерални води изключителна държавна собственост е Министерски съвет. За добив от публична общинска собственост - Общинският съвет.

Министърът на околната среда и водите следи за осигуряването на извършването на подготвителните действия и организацията по провеждането на процедурата за предоставяне па концесия, когато става дума за държавните концесии, и на кмета на общината за общинските концесии.

Концедентът взема решение за приемане или отказ за изменение на концесионен договор по предложение съответно на министъра на околната среда и водите или кмета на общината. Те сключват концесионния договор и осъществяват контрола върху изпълнението му.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още