Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Народното събрание прие допълнението в Закона за енергетиката

То беше наложено заради споразумението между "Газпром" и "Булгаргаз" от 2 март за намаляване на цените на природния газ с над 40%

Народното събрание прие допълнението в Закона за енергетиката

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Парламентът прие единодушно на второ четене допълнение в Закона за енергетиката, според което общественият доставчик на природен газ ("Булгаргаз") възстановява суми по договори за доставката му, сключени с крайни снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлоенергия от 1 януари до 31 март 2020 г. както и на такива, чийто лиценз е издаден между 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г., предава БНР. 

Това се налага заради подписаното между руската компания "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" ЕАД допълнение от 2 март 2020 г. към договора от 15 ноември 2012 г. за доставка на природен газ. То доведе до намаляване на цените на природен газ с над 40 процента от 5 август 2019 г. Поради това "Булгаргаз" трябва да възстанови надвзетите суми на клиентите си.

Още по темата
КЕВР, в съответствие с промяната на цената, по която общественият доставчик продава природен газ, изменя цените, по които крайните снабдители продават на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.

В срок от 20 дни от приемането на решенията общественият доставчик изчислява сумите за възстановяване, заплатени за доставените количества, по цените, установени от КЕВР до влизането в сила на промените, и сключва споразумение с лицата, за да бъдат парите възстановени. Средствата се връщат в 14-дневен срок от сключването му.

Изчислената разлика се приспада от крайните снабдители от дължимите от крайните клиенти суми за месеца, в който е изчислена разликата.

За крайните клиенти, при които разпределението на топлинна енергия се извършва за отчетен период от една година, се изготвя обща изравнителна сметка за сградата и индивидуални за отделните потребители като в нея се отбелязват ценовите периоди.

Промените в цените не се прилагат за сделки с природен газ, сключени от участници на пазара по свободно договорени цени и/или на организиран борсов пазар.

Цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ, се утвърждават ежемесечно от КЕВР и се прилагат от първо число на месеца, за който са утвърдени, гласува парламентът.

До 31 октомври 2020 г. Комисията предоставя на Народното събрание за сведение подробна информация за възстановените суми.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР