IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Народното събрание прие допълнението в Закона за енергетиката

То беше наложено заради споразумението между "Газпром" и "Булгаргаз" от 2 март за намаляване на цените на природния газ с над 40%

22:34 | 14.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Боби Тошев, БГНЕС</em></p>

Снимка: Боби Тошев, БГНЕС

Парламентът прие единодушно на второ четене допълнение в Закона за енергетиката, според което общественият доставчик на природен газ ("Булгаргаз") възстановява суми по договори за доставката му, сключени с крайни снабдители и на лица, на които е издаден лиценз за производство и пренос на топлоенергия от 1 януари до 31 март 2020 г. както и на такива, чийто лиценз е издаден между 5 август 2019 г. до 31 декември 2019 г., предава БНР. 

Това се налага заради подписаното между руската компания "Газпром Експорт" и "Булгаргаз" ЕАД допълнение от 2 март 2020 г. към договора от 15 ноември 2012 г. за доставка на природен газ. То доведе до намаляване на цените на природен газ с над 40 процента от 5 август 2019 г. Поради това "Булгаргаз" трябва да възстанови надвзетите суми на клиентите си.

КЕВР, в съответствие с промяната на цената, по която общественият доставчик продава природен газ, изменя цените, по които крайните снабдители продават на клиенти, присъединени към съответните газоразпределителни мрежи.

В срок от 20 дни от приемането на решенията общественият доставчик изчислява сумите за възстановяване, заплатени за доставените количества, по цените, установени от КЕВР до влизането в сила на промените, и сключва споразумение с лицата, за да бъдат парите възстановени. Средствата се връщат в 14-дневен срок от сключването му.

Изчислената разлика се приспада от крайните снабдители от дължимите от крайните клиенти суми за месеца, в който е изчислена разликата.

За крайните клиенти, при които разпределението на топлинна енергия се извършва за отчетен период от една година, се изготвя обща изравнителна сметка за сградата и индивидуални за отделните потребители като в нея се отбелязват ценовите периоди.

Промените в цените не се прилагат за сделки с природен газ, сключени от участници на пазара по свободно договорени цени и/или на организиран борсов пазар.

Цените, по които общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ, се утвърждават ежемесечно от КЕВР и се прилагат от първо число на месеца, за който са утвърдени, гласува парламентът.

До 31 октомври 2020 г. Комисията предоставя на Народното събрание за сведение подробна информация за възстановените суми.

Законът влиза в сила от деня на обнародването му в "Държавен вестник".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още