Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нарушават ли се правата ни при изискването за PCR тест?

За всички, които се връщат на работа, лекарите трябва да издават направления, съветва адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова

гледано: 2809   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Можем ли да станем повече от веднъж част от статистиката заради повторен положителен тест за коронавирус и как са регламентирани нещата законово?
Още по темата

„Всяка заповед може да бъде оспорена в съда, но въпросът е дали хората, които не могат да спортуват в дните на локдаун се чувстват дискриминирани. Дали е нужно да се оспорва една заповед в тази ситуация е по-големият въпрос. Това каза в ефира на Bulgaria ON AIR адвокатът специалист по медицинско право д-р Мария Петрова.

Тя разкри, че в практиката не са изключение казусите, при които отделни хора са принудени да си правят по два PCR теста.

"Идва въпросът кой да заплаща PCR тестoвете, нужен ли е повторен тест, както и въпросът за грешните резултати и карантината", посочи тя.

Според адвоката по медицинско право ако работодател е вменил със заповед тестване, това не може да стане против волята на служителите. „За всички, които се връщат на работа, лекарите трябва да издават направления за това, а не работникът да плаща от джоба си“, обясни д-р Петрова.

По думите ѝ всяка държава може да има изискване за тестове за пътуването с граничен контрол, за да ограничи заразата.

„Изискването за тестове в определени страни на летища и граници не нарушава нашите права, но трябва да има механизъм, който максимално опростено и лесно, щадящо, да дава възможност да се тестваме, за да можем да се възползваме от другите си права – да пътуваме или да се върнем на работа“, коментира адвокатът по медицинско право.

Според нея не може да приравним PCR тестовете към антигенните, защото те установяват различни неща.

Специалистът по медицинско право потвърди наблюдението си, че ако един човек си направи тест, който е положителен, Регионалната здравна инспекция може изобщо да не разбере за това.

„Министерството на здравеопазването възприe много условно препоръката на Световната здравна организация да смята за болни само тези, които са с положителен PCR тест. Трябва да се разшири дефиницията и да се "развържат" ръцете на личните лекари", препоръча д-р Петрова.

Тя напомни, че все още има бутикови болници, които отказват да приемат пациенти с Covid - 19.

Оценката на адвоката, специалист по медицинско право, е, че някои лечебни заведения, като общинските болници, например, „не са подготвени с персонал, тъй като дълги години бяха неглижирани“.
„Ежедневно ми се обаждат хора, които питат какво да правят понеже техен близък чака пред болница и не знаят как да действат", коментира ситуацията с пандемичната криза адвокатът.

Могат ли да се оспорват заповеди в съда? Има ли хаос в здравната система? Как се води Covid статистиката?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

0
 
0
 
6
michaelis23 до: serafima
преди 1 месец
е не може живота да е винаги песен, добре нали все пак трябва да има някакви изпитания ?! .... :)) Утре други ден ще одъртеем и няма да сме минали през нищо, някои поколения са минали през войни, а ние не, е не може за едни да има а за други да няма, тва е нашата война сега .... И тия плащат е Байдъна загубил сина си преди 5г. ше плати още и тия като него също ще плащат, нема нещо дет да не се плаща на тоя свят, така е устроена вселената ....
0
 
1
 
5
serafima до: michaelis23
преди 1 месец
Няма профилна снимка
И аз, както и много други все чакаме Видовден, а той не идва не идва.
0
 
1
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Защитниците на правата и свободите да се обърнат към някое НПО, както останалите пeдaли!
1
 
3
 
3
преди 1 месец
ааа не ве швепс, че и си плати ош 100тарка за неква тъпотия дет не е верна и козата според тва е позитивна .... Но ше дое Видьов ден и некой ше си плати с лихвата ...
1
 
4
 
2
преди 1 месец
ДА НАРУШАВАТ !! и свободата на хората според Хартата на правата на човека, който те лично са гласували мaйкaa им ше ибaa глобалистка .....

https://en.wikipedia.org/wiki/Universal_Declaration_of_Human_Rights

Articles 3–5 established other individual rights, such as the right to life and the prohibition of slavery and torture.
Articles 6–11 refer to the fundamental legality of human rights with specific remedies cited for their defence when violated.
Articles 12–17 established the rights of the individual towards the community, including freedom of movement.

Още от Икономика и политика
Канализационният колектор, замърсил Варненското езеро, пак е аварирал