IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нарушени ли са правата на пациентите в коронакризата?

Ще има правни последици за държавата заради заведени дела, прогнозира д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право

21:00 | 16.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Българското здравеопазване функционира противоправно. Тази патология, която се наблюдава - разкарването на пациенти между няколко болници, чакането пред кабинетите, обаждането и ходатайството, са неща, които са строго противоправни. От друга страна системата на здравеопазването по една или друга причина не е устроена да функционира по начина, по който законът повелява. И именно тук се завърта порочният кръг. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria адвокат д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право.

"Пациентът и близките му могат винаги да си търсят правата по съдебен път, ако бъде отказана медицинска помощ, но тази липса трябва да може да бъде доказана. Болничните лечебни заведения по закон са длъжни 24 часа да оказват медицинска помощ и при спешни случаи от всякакво естество, те не могат да откажат помощ под претекст, че нямат легла или специалисти", посочи тя.

Според нея налице е сериозен проблем с хронично и онкологично болните, тези на хемодиализа и тези на животоподдържащо лечение.

„Този проблем произтича от страха за разпространение и лошата подготовка и организация в самите лечебни заведения", смята Мария Петрова.

По отношение на спирането на плановите операции, адвокатът заяви, че трябва да се прави разлика между тях и животоспасяващите, тъй като те не винаги се припокриват.

"Спирането на плановата дейност е изключително непропорционална, защото, ако имахме добре функционираща система на здравеопазване, самите потоци и лечебни заведения можеха така да се организират, че да лекуват както пациенти с Covid-19, така и тези с други заболявания", коментира специалистът по медицинско право.

Мария Петрова прогнозира, че ще има правни последици за държавата заради заведените дела за нарушение на пациентските права.

Има ли административни нарушения при доставянето на лекарства в аптеките?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Трябва във всяка една страна наложила строги правила да се заведе дело и да се осъдят правителствата. Няма нито една причина правителствата да се отнасят с хората като ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още