Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Населението на България доближава нивата от Втората световна война

През 2000 година на всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са влизали 130, но днес те са едва 70, сочат данните на Иван Нейков

Населението на България доближава нивата от Втората световна война

Снимка: Архив Ройтерс

Населението на България доближава нивата, достигнати след опустошителната Втора световна война, пише в коментар Bloomberg. Както много други държави от бившия комунистически блок, най-бедната страна в ЕС българите се насочват на Запад, където заплатите са значително по-високи. Например към Великобритания.

Още по темата

Към това се добавя и ниското ниво на раждаемостта и растящият брой на застаряващото население. Така България се оказва една от страните застрашени в най-голяма степен от демографските заплахи, а населението е напът да падне под нивото от 7 млн., допълва още агенцията.

"Правителството трябва да намери решение, за да опази уменията на работещите и да намали негативните ефекти за пазара на труда и да осигури растеж", препоръчва председателят на балканският институт по трудова и социална политика в София Иван Нейков.

През 2000 година всеки 100 души, напускащи пазара на труда, са били замествани от 130 души. Днес те са едва 70, допълва той.

България предприе стъпки за насърчаване на раждаемостта и напускането на младите хора, за да намали негативните демографиски тенденции до 2030 година. Правителството не омаловажава проблема, смятат в Bloomberg.

"Намалението на активното население е социална и икономическа бомба, която ще експлодира, ако не вземем мерки", признава зам.-министърът на труда Султанка Петрова през октомври.

По статията работи: Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (22)

   1| 2| 3    
0
 
0
 
22
khao до: julian12
преди 1 година
Няма профилна снимка
ще останеш я, иначе кой друг ще ти дава поощи за без нищо ... само защо си такъв неблагодарник!
3
 
26
 
21
mirodes до: mariata
преди 1 година
Няма профилна снимка
Има голяма ромска емиграция.В Германия имигрантите от България са нараснали с над 200 хиляди за 6 години и вече са 310 хиляди.Само за 2017г са 47 хиляди имигранти от България.В голямата си част са турскоговорящи роми,които работя при турците в Германия заради общият език.Така че ромският проблем ще се реши до голяма степен чрез емиграцията им.
2
 
28
 
20
mariata до: Императорът
преди 1 година
Няма профилна снимка
Да, реално един ром допринася за исономиката колкото и един пенсионер. Може статистически да се присъединят и ромите в групата на пенсионерите и картината става още по-ужасна.
0
 
27
 
19
преди 1 година
Къде е Валерката, нали той е главния отговорник по демографията.
Може да го попитате дали е направил ПОНЕ ЕДНО нещо по въпроса...
2
 
18
 
18
mariata до: Ivel
преди 1 година
Няма профилна снимка
Балтийске държави винаги са си били с приблизително такова население. В България проблемът е друг, а именно възрастовата структура на населението. Тук, ако извадим от уравнението ромите, и да кажем оптимистично, че сме 6 мил. Ако днес имаме 1,5 пенсионери, 3,5 в работоспособна възраст и 1 мил деца, след 10 г вероятно ще е 5,5 мил, от които обаче 2,5 пенсионери, 2,5 работоспособни и 0,5 деца. След 20 години вероятно ще са 4,5 мил, като 3 са пенсионери, 1,2 работаспособни и 0,3 деца. Много по-добре би било дори и днес да сме 3 милиона, но половината да са деца. И още една елементарна сметка: при сегашните нива на година се раждат 55 х българи и роми и турци. Умножете по 18 - след 18 години дори и при днешни нива на раждаемост лицата под 18 (не под 15г!) ще са под 1 мил. А днес етнически българи се раждат 30-35 х - сметнете след 18 години дори и при нулева имиграция колко ще бъдат българските деца :(

Още от Икономика и политика
Розопроизводителите и дестилериите ще бъдат вписани в публичен регистър