Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Насочват още 170 млн. лева за земеделие в плана за възстановяване

Безвъзмездните средства за „Селско, рибно и горско стопанство” нарастват с близо 70% и стават 480 млн. лева, съобщи аграрното министерство

Насочват още 170 млн. лева за земеделие в плана за възстановяване

Снимка: Pixabay

С нови 170 млн. лв. нараства бюджетът, който ще бъде насочен за земеделие в Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Това стана ясно след среща, проведена между заместник-министъра на земеделието, храните и горите Георги Събев и заместник министър-председателя по управление на европейските средства Атанас Пеканов, информира пресцентърът на аграрното ведомство.

Още по темата

„Още 170 млн. лв. ще бъдат насочени към „Устойчиво селско стопанство”. Така безвъзмездните средства за „Селско, рибно и горско стопанство”, предвидени в НПВУ, нарастват с близо 70% и стават 480 млн. лева. От общата сума за сектора, която страната ни получава под формата на безвъзмездно европейско финансиране – 12,8 млрд. лв., новите средства, които ще стигнат до бранша, се равняват на близо 4%, коментира земеделският заместник-министър Георги Събев.

Според него цифрата е съпоставима с годишния принос на сектора към българския БВП.

Допълнителните средства са предвидени след съвместни дискусии с представители на бранша, които изпратиха своите становища относно частта за земеделие в плана. Необходимо е балансирано разпределение на средствата, за да могат парите да достигнат до повече земеделци от всеки един отрасъл в земеделието.

Допълнителната сума се предвижда да се насочи към дейности, които съответстват на целите на механизма за възстановяване и устойчивост.

“Министерството на земеделието, храните и горите работи по варианти как това да се случи, съобразно и последните предложения на сектора, включително свързаните с напояването. Комуникацията и работата с бранша продължават”, каза още Георги Събев.

С допълнителните 170 млн. лв. бюджетът за секторите в компетенцията на МЗХГ, заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост, нараства до близо 500 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ.

Той включва сумата от близо 250 млн. лв., предвидена за Фонд за насърчаване на технологичния и екологичен преход на селското стопанство, близо 20 млн. лв. за инвестиции в дейности по „Дигитализация на процесите от фермата до трапезата“, както и проекта “Възстановяване на ключови за климата екосистеми в изпълнение на Стратегията на биологично разнообразие на ЕС и целите на Европейския зелен пакт“, по който един от бенефициентите е Изпълнителната агенция по горите, отговаряща за дейности на стойност около 40 млн. лева.

 

По статията работи: Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
0
 
1
преди 4 дни
Няма профилна снимка
безплатно промишлено земеделско финансиранеНашата банкова институция с цел подпомагане на земеделските производители и индустриалните промоутъри предлага безплатни кредитни услуги за инвестиране в областта на селското стопанство, животновъдството и промишленото производство.Те са валидни до 1 000 000 евро с лихва 3% годишно.Свържете се с нашата агенция по имейл за повече подробности.Infos***pacific-offshorebank.com...wwww.pacific-offshorebank.com

Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 25 септември