IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НДК и "Рибни ресурси" влизат в забранителния списък за приватизация

Депутатите гласуваха на първо четене промени в Закона за приватизация и следприватизационен контрол

14:57 | 31.08.11 г.
НДК и "Рибни ресурси" влизат в забранителния списък за приватизация

"Националният дворец на културата - конгресен център София" ЕАД и "Рибни ресурси" ЕООД - Созопол да влязат в „забранителния списък“ за приватизация, прие на първо четене парламентът, предаде БТА. Депутатите гласуваха промените в Закона за приватизация и следприватизационен контрол (ЗПСК), внесени от Министерския съвет.

Депутатите отложиха гласуването на промените, внесени от Валентин Николов от ГЕРБ, които предвиждаха от забранителния списък да се извадят също агенцията за стопанисване на дипломатическите имоти "АДИС" ЕООД, "Аудиовидео Орфей" ЕАД, "Български пощи" ЕАД и "Военно издателство" ЕООД. Като мотив беше изтъкнато, че тези дружества вече не отговарят на критериите, поради които са били включени в "забранителния списък".

Разгорещена дискусия предизвика възможността за приватизиране на "Български пощи". Валентин Николов от ГЕРБ увери колегите си, че не става дума за приватизация на дружеството, а за това, че пощите са на голяма загуба, както и че са неефективна система, която трябва да се оптимизира по някакъв начин.

Ако измененията бъдат приети в този вид, не може да се предотврати приватизацията на пощите, тъй като по закон с изваждането си от този списък те реално са в процедура на раздържавяване, посочи Иван Иванов от Синята коалиция.

Петър Димитров от Коалиция за България пък заяви, че "Български пощи" са част от българската държавност. „Утре ще посегнете да приватизирате и Българската армия“, допълни Димитров и предупреди, че ще сезират Конституционния съд (КС), ако тези поправки бъдат приети, тъй като предложение за изваждане на предприятия от забранителния списък не може да се прави от депутати, а само от правителството.

Позицията беше подкрепена и от "Атака". Цвета Георгиева заяви, че пощите не могат да бъдат приватизирани за добро. Дори "великият син приватизатор" не посмя да приватизира "АДИС" и "Български пощи", посочи тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още