IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се очаква поскъпване на хранителните стоки около празниците

През последните седмици се наблюдава увеличение на цените на млечните продукти и варивата, тенденция, която е нормална, смята ръководителят ДСКБТ

11:51 | 16.12.13 г.
Не се очаква поскъпване на хранителните стоки около празниците

Не се очаква поскъпване на хранителните стоки за празниците, заяви пред „Фокус“ Едуард Стойчев, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Причината, според него, е, че засега се наблюдава слабо потребление на хранителните продукти – затова и поскъпването е малко вероятно.

Според Стойчев почти всички зеленчуци и плодове поевтиняват с 3 % до 6 % през последните няколко седмици. В тази връзка той изрази прогнозата си, че ако по време на предстоящите празници се получи увеличение на цената на плодовете или зеленчуците, то ще бъде краткотрайно.

„Тенденцията от предишни години за поскъпване на плодовете и зеленчуците, които са главно вносни или от парници, не се наблюдава тази година“, коментира още той.

По-различна е ситуацията по отношение на млечния продукти. По думите на Стойчев през последните седмици се отчита увеличение на цените в този сегмент с между 6 и 11%. Значително поскъпват и варива като боб и леща. 

"Вероятната причина е, че у нас вече не се произвежда боб, а продуктът, който се предлага на пазара, като Смилянски боб, би могъл да се окаже с произход от Киргизстан, от Египет, или даже от Китай", посочи ръководителят на комисията.

През последните години се затвърждава тенденцията българите да избягват пазаруването в малки квартални магазини, особено преди празници. Масово се пазарува по борси и тържища. Според Стойчев, тази промяна нанася финансов удар най-вече върху кварталните магазини.

"Същевременно големите вериги магазини компенсират с промоции, които буквално продават определени продукти всяка седмица на цени, които са много под тяхната себестойност и по този начин привличат клиенти", допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още