IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се предвижда заплащане на студентските стажове в държавната администрация

Поне веднъж годишно ще се провежда централизиран подбор на стажанти за държавните институции, е заложено в проект за наредба

08:35 | 06.02.13 г.
Не се предвижда заплащане на студентските стажове в държавната администрация

Студентите няма да получават възнаграждение за стажовете им в държавната администрация. Това предвижда проект на специална наредба за студентските стажове в държавната администрация, която е публикувана за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Коментари по наредбата ще се приемат до 22 февруари.

Управлението и координацията на студентските стажове се предвижда да се осъществяват от звеното в администрацията на Министерския съвет, което отговаря за административната реформа. Инициативата за провеждане на стажове обаче може да бъде и на отделна институция, а не на това звено.

Централизираното набиране на кандидати за студентски стажове се планира да се провежда най-малко веднъж годишно, записано е в проекта на наредбата. Ръководителите на всяка административна структура ще трябва да определят броя стажанти, които са им необходими, професионалните направления, продължителността на стажа, както и специфичните изисквания към кандидатите.

Всички процедури за централизиран и децентрализиран подбор на стажанти ще се публикуват на специализирания портал, пише още в проектонаредбата. Сроковете за кандидатстване трябва да са поне 10 дни.

Първоначалният подбор на кандидатите за стаж ще се осъществява чрез онлайн тест, който ще се решава на самия портал. Там ще се обявяват системата за оценяване, както и резултатите на кандидатите.

Окончателният подбор ще се извършва чрез интервю, тест или друг начин, по преценка на ръководителите на звената, за които се набират кандидат-стажанти.

Класираните за позициите кандидати трябва да потвърдят желанието си да започнат стажа в 10-дневен срок, предвижда още проектонаредбата. По време на самия стаж на младежите ще се поставят различни задачи съгласно предварително сключено споразумение, в което се определят правата и задълженията на стажантите.

Предвижда се за всеки стажант да отговаря наставник, който трябва да състави индивидуален план за всеки стажант и попълва ежедневно работна карта. Предвидено е и задължително провеждане на въвеждащо обучение за младежите.

На успешно преминалите стаж младежи се предвижда да се издава удостоверение. Младежите също ще трябва да дадат оценка на проведения стаж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още