Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Недостигът на лични лекари се изостря

Необходимо е младите лекари да бъдат стимулирани от адекватно заплащане, смята д-р Георги Миндов

Недостигът на лични лекари се изостря

София изпитва недостиг на лични лекари - те са вече под 800. През 2000 г. в столицата имаше над 1000 лични лекари, каза д-р Георги Миндов, Дружество на софийските общопрактикуващи лекари, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

"Броят намалява по различни причини. Случващото се е в резултат на политика в здравеопазването. От 70% до 80% от прегледите в страната минават през личните лекари. Ежегодно те реализират 30-35 млн. прегледа. Въпреки това бюджетът е неостойностен. Ние получихме най-малкото увеличение в размер на 5,2%", обяснитой.

Необходимо е младите лекари да бъдат стимулирани от адекватно заплащане, смята д-р Георги Миндов. "В момента най-ценен е човешкият ресурс. Българският лекар постоянно е под натиск", посочи Миндов.

"Най-високият дял на лични лекари е в Северозападна България, като това се дължи на популацията. В София има голям недостиг заради концентрацията на много хора, а лекарите в Северозападна България в по-голямата си част са в пенсионна възраст и не биха могли да дойдат в София. От друга страна трябва да се удвоят, дори утроят плащанията в сектора, каза медикът.


 

 

По статията работиха: автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Белград ли е причина за напрежението по оста София-Скопие?