Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Недостигът на вода в язовир Камчия ще противопостави различните консуматори

ВиК секторът има нужда от звено като „Български ВиК холдинг“ за финансиране, твърди Добромир Симидчиев

гледано: 2888   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
В последните години има засушаване – наблюдава се намаляване на падналите водни количества, особено в Източна България. Но дали ще има криза или не, до голяма степен зависи от това дали ще бъдат влажни зимата и пролетта. Това посочи в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Добромир Симидчиев, бивш заместник-министър на регионалното развитие.
Още по темата

Повод за коментара му е изказването на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, в което главно става дума за язовир Камчия, който водоснабдява областите Варна и Бургас.

„Язовирът е строен за Варна, но в момента обгрижва и двата града. Експлоатира се от ВиК Бургас и от там подават водите към Варна. Положителното е, че Варна има и резервни варианти за водоснабдяване, като, разбира се, за предпочитане е това да става от яз. Камчия, където водата е по-чиста и по-евтина. Но все пак е важно да се знае, че Варна има допълнителни варианти. Бургас обаче няма алтернатива на яз. Камчия“, заяви Симидчиев.

Той напомни, че освен за питейна, водата се използва и за много други сектори, които са взаимосвързани – за производството на електрическа енергия, за индустрията, за селското стопанство.

„Недостигът на вода противопоставя тези различни консуматори и е много важно тук Министерството на околната среда и водите да бъде балансьор на техните интереси. Запазването на един язовир само за питейна вода означава, че индустрията може да пострада или че земеделието може да пострада. Важно е да се внесе баланс и това показва колко взаимосвързани са тези сектори", смята бившият заместник-министър на регионалното развитие.

Що се отнася до новосъздадения по-рано през годината „Български ВиК холдинг“, Добромир Симидчиев е на мнение, че ВиК секторът имаше нужда от подобно звено.

„То ще има ключова роля и може да окаже сериозна финансова подкрепа. От една страна, ще има ревизиране на големи инфраструктурни инвестиционни проекти, а от друга – подпомагане в ежедневната дейности на ВиК дружествата“, смята той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости в „Бизнес старт“ можете да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (7)

0
 
4
 
7
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Спешно тиквата трябва да бъде изрината, както и всеки следващ който се коалира с дпс ...
0
 
3
 
6
red6 до: Oбичам България
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Точно за това протестират хората. Проблемите, които ти си изброил са следствие на некадърност и корупция. За това няма пари за адекватна поддръжка и изграждане на нови съоръжения, нито капацитет в администрацията да прави такива.
1
 
4
 
5
icogorila до: travelboy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Първо погледни на картата къде се намира язовир Камчия и тогава коментирай до кое е по-близо
3
 
1
 
4
Стоян Петров до: travelboy
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Може да е близо до Варна но е в Бургаска област. Така че мълчиш и плащаш.
2
 
4
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Българския народ (или това което е останало от него) е един от най-про3тите народи населявали някога слънчевата система ... и близо 12 годишното управление на Тиквата е най-солидното доказателство за това

Още от Икономика и политика
„Метрополитен“ няма да заобиколи КЗК при строителството на метрото до „Левски-Г“