IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недостигът в бюджета на МВР може да достигне 210 млн. лева

От следващата година мерките срещу засиления миграционен натиск да бъдат финансирани извън бюджета на МВР, поиска министър Вучков

14:56 | 16.11.14 г. 2
Недостигът в бюджета на МВР може да достигне 210 млн. лева

"Дупката" в бюджета на МВР може да достигне 210 млн. лева, прогнозира министърът на вътрешните работи Веселин Вучков при представянето днес на състава на политическия кабинет на вътрешното ведомство.

Той припомни, че 98 млн. лева от средствата в бюджета на МВР са прехвърлени към здравната каса. Част от недостига, в размер на 85 млн. лева, най-вероятно ще бъде компенсирана чрез преструктуриране в министерството, каза Вучков и коментира, че част от разходите на ведомството не са били предвидени в бюджета за тази година.

Основно "перо", което изразходва средства от бюджета на министерството, е миграционният проблем, който, според министъра на вътрешните работи, трябва да бъде решаван с пари извън тези, с които МВР разполага.

Припомняме, че част от средствата от актуализацията на бюджета за тази година - 125,7 млн. лева, ще бъдат насочени към МВР.

Вътрешният министър заяви още, че трудовите възнаграждения на служителите във вътрешното министерство са гарантирани за изтичащите два месеца на тази година и в това отношение няма да бъде направен никакъв компромис.

Веселин Вучков възнамерява от следващата година плановете за действие във връзка със засиления миграционен натиск да бъдат финансирани извън бюджета на МВР. По думите му миграционните действия струват скъпо на МВР.

Министър Веселин Вучков заяви, че отделна голяма тема е разговорът за необходимата административна и функционална реформа и във вътрешното министерство.

По думите му ще бъде направен функционален анализ, за който ще бъде потърсена помощ и от чужди специалисти. Анализът ще покаже какви реформи трябва да бъдат направени.  Във вътрешната комисия в парламента ще има задълбочен дебат за нови промени в Закона за МВР.

Дали Светлозар Лазаров ще остане главен секретар на МВР засега не е обсъждано, каза Вучков.

Двойно по-скъпо струвало на държавата поддържането на новата агенция за технически операции, според вътрешния министър. След излизането й от МВР част от функциите вече се дублирали с тези на ДАНС, защото и там имало звено за подслушване. Разходите за ДАНС също били много високи. За окрупняване обаче не се мисли, коментира министърът.

Специални разознавателни средства да могат да поръчват само институции, които нямат техника да ги осъществяват - това е само едно от предложенията за промяна в нормативната уредба, посочи той.

Вучков обеща да няма чистка в МВР сред началниците, но уточни, че всички ще бъдат оценявани според резултатите.

Министърът ще има трима заместници, като освен досегашните двама - Филип Гунев и Красимир Ципов, към екипа се  присъединява и Цвятко Георгиев. Ципов ще отговаря за връзките с парламента и законодателните инициативи, Гунев - за диалога с неправителствените организации и синдикатите, а Цвятко Георгиев - за бюджета и обществените поръчки.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
"Дупката" в бюджета на МВР може да достигне 210 млн. лева". По аналогия с "дупката" в КТБ, явно става въпрос за крупни кражби и преразход на ресурси на "юнашка вересия". Затова се полага един ГРУЗИНСКИ сценарий - пълно разформироване на деформираната и изродена структура и създаването й от самото начало. Както направиха в Грузия и намалиха своето МВР 4 пъти. В момента Грузия има най-модерната администрация в света и върви смело напред. А ние гоним Четвъртия свят, защото кражбите и раздутата администрация ни дърпат неудържимо към дъното на мизерията. Плюс напълно неадекватните ни и неудържимо лакоми "управленци".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
ivanrog
преди 9 години
Не ви е проблем миграцията или нещо друго, а големия брой администрация, която на всичкото отгоре се ползва с привилегиите на редовия полицай. Сменете философията и започнете да наблягате на качество на продукцията ви, а не количество.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още