IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Недоволни тютюнопроизводители блокираха пътя към гръцката граница

Проблемите отново са закъснялата кампания и ниските изкупни цени

15:02 | 10.01.14 г. 2
Недоволни тютюнопроизводители блокираха пътя към гръцката граница

Недоволни тютюнопроизводители от Гоцеделчевския край блокираха днес пътя за гръцката граница при село Господинци. Събраха се хора от четирите общини на района - Гоце Делчев, Сатовча, Хаджи Димово и Гърмен. За повечето от тях тютюнопроизводството е основно препитание, съобщи БТА. Протестиращите са недоволни от закъснялата кампания за изкупуване на миналогодишната реколта и предлаганите им ниски изкупни цени.

"Къде са разследващите картелите", "Картел - силни фирми - немощна държава - беден народ"! Това са част от плакатите, които протестиращите издигнаха. На място бе организирано засилено полицейско присъствие. От двете страни на блокадата при моста на река Места започнаха да се образуват автомобилни колони.

Междувременно министърът на земеделието проф. Димитър Греков е направил изненадващи проверки за хода на изкупната кампания в Хасковска област, съобщиха от агроминистерството. Той е проверил изкупвателните пунктове, както и критериите за оценка на качеството на тютюна, използвани от представителите на фирмите- изкупвачи.

„В едни села кампанията върви с пълна сила, като дори цените давани за килограм тютюн надхвърлят миналогодишните. В други населени места обаче, фирмите- изкупвачи все още нямат свои пунктове или не предлагат цените, които производителите очакват от тях“, заяви Греков. „Фирмите- изкупвачи трябва да са наясно. Тяхното отношение към производителите е отношение към българската държава“, каза министърът. Той ще проверява следващите дни кампанията в Кърджали, Смолян и Благоевград.

Припомняме, че преди няколко дни около 300 тютюнопроизводители блокираха международния път Е80 към Турция също в знак на протест срещу забавената изкупна кампания за тютюна и по-ниските цени в сравнение с миналата година. Като цяло фермерите се опасяват, че заради забавянето на кампанията може да получат по-ниски изкупни цени за тютюна.

Междувременно от ДПС обещаха да предложат законодателни промени и частична отмяна на пълната либерализация в сектора. Част от производителите настояват за връщането на минималните изкупни цени, които държавата определяше преди години.

Днес зам.-министърът на земеделието и храните  Бюрхан Абазов коментира в Русе, че целта на готвените промени в Закона за тютюна е намирането на баланс между сегашната пълна либерализация и тоталната регулация на пазара. На среща с фермери той посочи, че се предвижда възстановяване на регистъра на тютюнопроизводителите и фиксиране на срокове на изкупната кампания. Абазов допълни, че поради спецификата на суровината често оценяването на качеството на тютюна е субективно, затова връщането на държавните оценители е другата предвиждана промяна.
 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:03 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Simps
преди 10 години
ами драма е. Що ти не си производител и да те нацакат с цената да те видим как ще реагираш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
misanthrope
преди 10 години
Каква Драма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още