IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нейков: Има риск бедността да не намалее в следващите 10 години

Големият проблем в борбата ни с бедността е във водената политика по увеличаване на социалните помощи, твърди бившият социален министър

10:34 | 09.12.13 г. 4
Нейков: Има риск бедността да не намалее в следващите 10 години

Големият проблем в борбата ни с бедността е във водената политика по увеличаване на социалните помощи. Това каза бившият социален министър Иван Нейков пред bTV в коментар на изследването на Евростат, според което 49% от българите са в риск от бедност.

Според него притеснителният въпрос е именно как се борим срещу бедността. „Борим се с увеличаване на помощите. Казваме, че тази година имаме по-добра социалната политика, защото дадохме повече пари на бедните. Това е част от проблема, това не е намаляване на бедността“, каза Нейков.

А най-притеснителното според него е, че ние си гарантираме първенство в тази класация поне в следващите десет години. По неговите думи няма кой да ни изпревари и даде пример, че вече трайно сме на първо място по брой млади, които рано отпадат от училище, наред с това работодателите спират да инвестират в квалификация на служителите си, което е друг сериозен фактор за бедността у нас.

„Парите, които даваме за подпомагане, са важно нещо, но не ни изваждат от бедността, няма я политиката, която премахва бедността, това са само кръпки и те не решават проблема на българското общество, заяви Нейков.

Директорът на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ Любен Томев също посочи, че най-важно е да се инвестира в хората, особено в криза. Той предупреди за изключително тревожната тенденция, че дори да бъдат създадени нови работни места, идва поколение от около 600 000 души, голяма част от които са неграмотни и ще могат да работят единствено нискоквалифицирана работа срещу ниски доходи. „Важно е да се помага, но трябва да се инвестира в хората”, препоръча анализаторът от КНСБ.

Икономистът от „Индъстри Уоч” Лъчезар Богданов също се съгласи, че образованието е най-важно. По думите му изследването на Евростат показва, че има връзка между растеж, инвестиции и бедност. Пряка е връзката между възможността да имаш доходи и да можеш да си позволиш някакъв стандарт на живот”, заяви той.

Той даде пример с образователната система в Швеция, където един от трима работещи е непрекъснато в някакъв проект за преквалификация. В България това се случва едва с около 1,5% от работещите. „Там, където няма заетост, рискът от бедност е 2-3 пъти по-висок”, обясни той.

Според икономиста образованието е личен избор, но освен него са необходими условия някой да инвестира в дадено населено място. „Ако си последен, не е достатъчно да тичаш заедно с другите, трябва да си много по-добър. Трябва да предложим нещо повече от законодателство”, каза той. Лъчезар Богданов обаче посочи, че работодателите ще инвестират, когато това е част от цялостната промяна на средата към по-добри условия.

С коментар по въпроса за допълнителната квалификация се включи и Иван Нейков, който обясни, че липсва връзка между новите умения и нуждите на работното място – затова квалификациите на много хора не са били отразени в заплащането им. „Ние отчитаме дейност по квалификация, а на пазара на труда се оказва, че не това се търси”, обясни Нейков. Той обаче отправи и критика към работодателите, които според него също имат отговорност към повишаване на уменията на служителите си, а не само държавата.

Любен Томев подкрепи тази теза със статистиката, че едва 20% от работодателите са вложили някакви пари в квалификацията на служителите си. „Работната сила по никакъв начин не се поддържа”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
johnnyBravo
преди 10 години
То не е риск а реален сцерий!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
biarta
преди 10 години
Ето заради такива умници като Неиков сме на това дередже,не се знае какво ще развива България но тарикатите образоват ,преквалифицират,обучават ,ама че няма нужда от такива кадри ,кому това фе интересно ,е3дните обучават и преквалифицират,други ги оценяват ,трети ги отчитат,четвърти пишат статеи за тях ,пети отчитат статистически докато се види накрая че мандата свърщшил ефекта никакъв иотнова приемаме за ново преквалифициране и т,н
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 8
Mavi Goz
преди 10 години
Ами прав е Нейков! Ако изобщо се спрат социалните помощи, за една година бедните ще измрат от глад и болести и така с тях ще се ликвидира и самата бедност! Колко е просто, някак си умно, образовано, елегантно дясно звучи, нали? хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още