Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии

В момента е по-неизгодно парите да се държат в банки, отколкото в пенсионните фондове, каза експертът

Нейков: Нужен е механизъм за затваряне на ножицата между стари и нови пенсии

Снимка: Pixabay

Един от най-важните въпроси в пенсионната система на България в момента е да се обмисли въпросът за механизъм за затваряне на ножицата между старите и новите пенсии. Това е мнението на Иван Нейков, бивш социален министър и председател на УС на Балканския институт по труда и социалната политика.

По думите му много коректно хората задават въпроса кога ще бъде минимизирана нарастващата разлика между старите и новите пенсии. „Това създава усещане за несправедливост у хората. Има експретни предложения в тази посока, но трябва политическа воля, за да се стигне до добрите решения", каза той по БНР.

„Швейцарското правило го има в закона и всяка година на 1 юли ще има корекция на пенсиите, която е съобразна с инфлацията и общия осигурителен доход от предходната година", уточни експертът, но допълни, че това не решава проблемите с ниските пенсии. 

Още по темата

Експертът посочи, че всяка държава има собствена осигурителна система, няма европейска пенсия. И подчерта, че в държава, където заплатите са по-високи, логично е и пенсиите да са по-високи: „Истината не е в пенсионната система, а в цената на труда. А в момента България има един единствен инструмент, с който може да влияе на доходите на хората - това е минималната работна заплата. Докато сме така - само с минималната работна заплата да влияем, няма да сменим модела на формиране на доходите на хората", категоричен е специалистът. При сегашната политика на заплати няма как да се стигне и до друго качество на живот на пенсионерите, допълни Нейков.

Във връзка с добавките към пенсиите от 50 лева той коментира, че това е социално подпомагане, а няма нищо общо с пенсионната система. Иван Нейков напомни, че пенсията е свързана с трудовия и осигурителния стаж и с осигуровките, които са правени от всеки човек. 

По темата за втората пенсия и доходността от втория пенсионен стълб Нейков коментира, че пенсионните фондове имат спад действително, но в момента е по-неизгодно парите да се държат в банки заради ниските лихви, отколкото в пенсионните фондове.

„В момента в капиталовите фондове има вече 13 млрд. лева. Ако не бяха вторият и третият стълб на пенсионната система, хората нямаше да имат тези лични пари“, каза експретът. Всяка критика срещу втория стълб е опит да се сложи ръка на операциите с тези пари, посочи Нейков.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Гърция удължава до 8 ноември ограниченията при влизане в страната