IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НЕК спестява 130 млн. лева от тока на топлофикациите

Плащанията на компанията за енергията от високоефективно производство ще продължат да намаляват

13:07 | 24.06.15 г.
НЕК спестява 130 млн. лева от тока на топлофикациите

Националната електрическа компания (НЕК) спестява 130 млн. лева само от разходите за тока, произвеждан от топлофикациите, съобщи председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред Народното събрание.

Ръководството на енергийния регулатор беше изслушано в парламента във връзка с ценовия модел за новия регулаторен период в енергетиката, който трябва да започне от 1 юли. Заради протестите на бизнеса заради увеличаването на цените на тока обаче има предложение регулаторният период да бъде удължен.

Припомняме, че с промени в Закона за енергетиката от март НЕК е задължена да изкупува само енергията, произведена по високоефективен комбиниран способ, но не и неефективното произвоство.

Иванов посочи, че в ценовото решение за настоящия регулаторен период, който приключва на 30 юни, е заложено електрическата компания да изкупи енергия, произведена от високоефективно комбинирано производство (каквото е на топлофикациите) по преференциални цени и по индивидуални договори за 650 млн. лева.

Разликата между двете цени обаче е била само 1 стотинка, подчерта председателят на енергийния регулатор пред депутатите. Иванов  допълни, че с 30 млн. лева са намалели разплащанията на НЕК за високоефективното производство.

Предстои на топлофикациите да се направят проверки, за да се докаже необходимия им топлинен товар, което означава, че плащанията на електрическата компания предстои да намалеят допълнително.

В новото ценово решение, което обаче може да търпи корекции след намеренията на правителството да съкрати административни разходи в държавните енергийни компании, е предвидено НЕК да изкупи енергия от комбинирано производство за 500 млн. лева, тоест със 150 млн. лева по-малко. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още