IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Немска компания за производство на автомобилни части строи завод в Русе

Концернът WITTE Automotive планира да отвори първия си завод у нас през март 2014 г.

17:18 | 31.01.13 г. 7
<p>
	В момента компанията използва сграда под наем за производствените си цели. <em>Снимка</em>:<em> </em><em>WITTE Automotive </em></p>

В момента компанията използва сграда под наем за производствените си цели. Снимка: WITTE Automotive

Германският концерн WITTE Automotive ("Витте Аутомотив"), който се занимава с производството и сглобяването на части за автомобили – главно дръжки за врати, ключалки, заключващи системи на автомобилните седалки и др., ще стартира изграждането на голям свой завод в Русе. Производственото звено на германската компания ще се намира на територията на Индустриалния парк в града и ще бъде построено върху обща площ от 22 декара, предаде БТА.

Това заяви кметът на Русе Пламен Стоилов, който обясни, че производствените сгради ще бъдат конструирани на два етапа, първият от които се очаква да бъде напълно завършен през март месец на 2014 г. Кметът на крайдунавския град е провел няколко срещи с представители на ръководството на компанията за България.

Към настоящия момент концернът има малко свое производствено звено под наем в центъра на крайдунавския град. В него той разработва и някои от своите нови продукти.

Компанията, която работи с всички най-големи автомобилни производители в света, кандидатства за закупуване на два големи терена в Индустриалния парк на Русе още през 2008 г. Началото на строителството се забавя главно заради кризата, а и заради известни административни спънки.

Сега има интерес и към още един парцел, който е с приблизителна площ от около 7 декара, който планира да закупи от местната община. Стоилов обясни, че концернът планира да изгради своята административна сграда на него. 

WITTE Automotive все още притежава сертификат за инвеститор клас „Б“ за България. Днес по-рано кметът на Русе заяви, че предстои българският филиал на немската компания да кандидатства и да бъде сертифициран като инвеститор клас "А" от Агенцията за чуждестранни инвестиции в рамките на следващите две седмици.

Основана през 1899 година от Едвалт Вите, компанията първоначално произвежда ключалки за куфари и катинари. След втората световна война WITTE Automotive се специализира в направата на ключалки за автомобилната индустрия, като първите продукти намират приложение в легендарния "бръмбар" на "Фолксваген".

Продажбите на компанията през 2011 г. възлизат на 415 млн. евро, което е с 20% повече в сравнение с 2010 г. WITTE Automotive е със седалище във Фелберт, Германия, произвежда продукцията си в осем завода - шест в Германия, един в Чехия и един в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 13 rate down comment 1
rumjana.karapetkova
преди 10 години
СТРАХОТНА НОВИНА!!! На РУСЕ му трябват работни места. Градът ни е красив, но е изпълнен със злоба. Вече дори на добрите новини хората не могат да се радват. Невротици! Лесно нещата ще се оправят, ако има работни места, а не отчаяни лица по улиците...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 0
nobel
преди 11 години
На времето Хашек беше казал :"Няма такова нещо, дето един германец да може да го направи и ние да не можем да го развалим"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Съгласен съм с теб, но по-голям завод, надявам се значи разширено производство и повече работни места. За жалост обаче съм чувал слухове, които надявам се не са верни, че плащат колкото на китайците, ако не и по-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И пак би бил, ако мафията излезе от общината. Мога да ги назова поименно, но ме е страх за живота ми. Инвестора не ми дава достатъчно анонимност:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 3
STRAHO
преди 11 години
Географията прави Русе естествен притегателен център за подобни инвестиции. Географията е и причината в миналото да е бил най големия и развит град по Българските земи. И пак би бил, ако не е изкуственото наливане на ресурсите на държавата ни в Софийското поле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 1
Гари
преди 11 години
Тази компания е в Русе от 2010 г. Бяха в едно от халетата на "Аристон С". Сега просто купи терен, където ще строи по-голям завод. Кметът се тупа в гърдите за нещо, за което няма абсолютно никакви заслуги. Витте дълго време дори се пазари с общината за един техен терен, но така и не можаха да се разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
Jay Gould
преди 11 години
Дай боже повече такива новини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Мога само да кажа, че ме радва, че има поне малко инвестиции в моя град.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още