IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненчев: Предстои дискусия за връщането на задължителната казарма

Според министъра на отбраната е по-добре България да запази своята професионална армия

10:44 | 28.02.16 г. 36
Ненчев: Предстои дискусия за връщането на задължителната казарма

Предстои сериозна дискусия по темата за връщането на задължителната казарма. Това заяви военният министър Николай Ненчев пред "Нова телевизия" по повод появилите се информации, че скоро може да се върне задълителната военна служба.

„Темата се дискутира, поискал съм експертиза, за да се ориентирам по-ясно”, заяви военният министър.

Той посочи, че професионалната армия е много по-добрият вариант за България и допълни, че темата с казармата е в прерогативите на Народното събрание. 

По думите на Ненчев е нужна изключително сериозна дискусия, която, на първо място, касае промени в Конституцията, на второ място трябва да се прецени дали ще се запази все пак професионалната армия, с която разполагаме, посочи Ненчев.

 „Трябва да преценим колко време ще бъде – 3 месеца, 6 месеца, 1 година. Имаме ли пари за това, има ли необходимост от това. И какво правим с българите в чужбина”, коментира министърът. 

„В позицията, в която съм, не мога да не разсъждавам сериозно по въпроса. Още повече, че той се поставя от народни представители. Тази дискусия очевидно предстои”, заяви министърът. 

Според него е по-добре България да запази своята професионална армия, а връщането на задължителната военна служба ще нанесе много щети. 

 Министърът коментира, че професионалната армия се представя много добре. „Тези хора се обучават много добре”, заяви министърът. 

По темата за спрените търгове Николай Ненчев, че Министерството на отбраната ще направи преглед на обществените си поръчки и ще отмени всички, които не са от първа необходимост.

Вчера Ненчев получи мандат от партията си БЗНС да продължи работата си в министерството.

По думите му няма съмнителни поръчки в Министерството на отбраната. Търговете  се провеждат прозрачно и в съответствие със закона, каза той и допълни, че тези, които търпят отлагане, ще изчакат. 

"Ще взема под пряк контрол инвестиционните процеси и обществените поръчки в министерството", каза още Ненчев.

Припомняме, че преди дни премиерът Борисов разпореди всяко ведомство да направи преглед на обществените си поръчки.

„Възстановяването на задължителната казарма е промяна на обществения договор между държавата и младежите и трябва да мине през референдум”, обяви в пред bTV независимият депутат Велизар Енчев. По негови изчисления възстановяването на наборната служба ще струва на държавата 1,5 млрд. лв. на година. Той напомни, че здрави казарми в страната няма.

Енчев предлага вместо задължителната казарма да бъде възстановено военното обучение в училищата и в университетите.

„Шестмесечна наборна служба за пълнолетните момчета ще струва на бюджета 100 млн. лв. на година”, пресметна депутатът от Патриотичния фронт и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който наскоро предложи връщането на задължителната казарма за българските младежи (задължителната казарма беше отменена в България на 1 януари 2008 г.)

Изчисленията на лидера на ВМРО се базират на факта, че всяка година 25 хил. младежи навършват пълнолетие и 30% са необразовани (за тях Каракачанов има други идеи) или имат някакви здравословно проблеми – остават 16 хил. годни за служба. Ако се приеме, че са нужни 1000 лв. на войник, това прави 16 млн. лв. на месец или около 100 млн. лв. на година, посочи той.

Каракачанов и Енчев коментираха и създадената от парламента временна комисия за проучване на факти и обстоятелства, свързани с твърденията за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Лидерът на ВМРО смята, че тази комисия е важна заради многото сигнали за опити за вмешателство и от двете страни в политиката на България.

Енчев напомни, че е гласувал против, а също и че премиерът Бойко Борисов коментира, че тази комисия само ще ни скара с Русия и Турция. Енчев се надява, че председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов ще предложи закриване на комисията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:08 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 2 rate down comment 0
ing5rov
преди 8 години
Я кажи , къде има държава без тия работи дето ги изреди дотука...да се ориентира който все още може !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 3 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Няма да защитавам нарко каналите на тиквата нито ипотеките на крадливите банки нито интересите на играчите биячите и рекетьорите и цялата държавническа *** нито на златев рафинерията който ще бълва невиждани миларди за собствена угода при военно време....връзкарите ще се уредат да се скатаят тези с татуси бг над всичко и бг на 6 морета първи ше побегнат мма фаитърите с татусите по чалгите тоже
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 2 rate down comment 1
Stone_Kold
преди 8 години
Глей ся за мен не ме бърка ако тук територия бг стане част от империята на Ердоган и аз се казвам Инвер а детето ми Халил примерно и жена ми ходи със забрадка (все още съм ерген но хипотетично казано)стига да живея нормален живот...аз лотарията и лафките и останалия бизнес на пеевски на *** на черепа, хотелите по зимните курорти и по черноморието на олигарсите няма да защитавам както и земята на земевладелците....стутквото на катажий и всяка друга държавна *** който при мирно време ме рекетира със сини зони бембени зони данък градинка данък кладенец ..а също и пристанището на диневи на банев хотелите на манакена плажните ивици и на мутрите баровете и чалгатрополисите на еврейте моловете...кажи ми за какво аз да се бия и воювам и какво мое защитавам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis12
преди 8 години
чаай ти пуснем на такива "орли" кат тебе ей тука един материял, един сега го постна в Коментари, каква е службата в Швейцария и за кво става въпрос ....Най-милитаризирана държава в света е Швейцарияhttp://***.extremecentrepoint.com/archives/7164
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
dr.5rov
преди 8 години
Ей те такива теми, които излизат извън шаблоните на стандартното за този сайт разкриват дълбоката подсъзнателна същност на коментиращите тук. Общо взето тъжна картина, но и с доста изключения. Има хора, които гледат да се "присламчат" към силните. Лесно си намират оправдания за това. Има хора, които искат да са силни сами по себе си и да са равни сред останилте силни. За тях умението да воюват е част от силата им, както всичко останало, което овладяват. (пример швейцарците)На къде ще тръгне обществото ни в следващите години според мен ще зависи от това какво ще е съотношението между тези две групи хора. Хипотеза нищо повече !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
и да добавя, Европа днес изглежда така точно защото преди 75-80 години е имало хора предимно с твоето мислене
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
да обичаш страната си се казва патриотизъм, а твоето си е чист националсоциализъм и ако не ти бяха познати в сайта отдавна щеше да си блокиран за пропаганда на расизъм и подобни сатрапски отживелици от миналия век.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 8 години
първо на кой кво плащаш пък ти ? после в тези корпорации не работят ли хора като теб и мен ...или ти си *** на помощи ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 8 години
ако това е ПР ход е доста слаб ... иначе що за безумие ?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 3
Stone_Kold
преди 8 години
Значи аз си плащам на корпорациите за да живея в факаната бг а при воина в която са застрашени корпорациите аз трябва да дам живота си безплатно за тях срещу една посмъртна благодарност? И на това му казват патриотизъм?1 съвет не раждаите деца тук повече или емигрирайте
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още