IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: МОСВ търси устойчиво решение на въпроса за качеството на водата

Започна второто издание на инициативата „Екообщина“

16:57 | 16.05.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Министърът на околната среда Нено Димов<em> </em>(вдясно) и френския посланик Ерик<em> </em>Льобедел (в средата)<em>. Снимка: Investor</em></p>

Министърът на околната среда Нено Димов (вдясно) и френския посланик Ерик Льобедел (в средата). Снимка: Investor

Екоминистерството търси устойчиво решение на въпроса за качеството на питейната вода, заяви за Investor.bg министърът на околната среда Нено Димов. Той посочи, че по оперативна програма „Околна среда “ Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е предоставило 10 млн. лева на здравното министерство за десет лаборатории за изследване на водата.

Нено Димов коментира, че между водата в източника, която се замерва от екологичното министерство, и крайния потребител има дълъг процес, включително и на пречистване.

Министърът обеща да се подобри предаването на информацията между институциите. Той допълни, че такава заповед беше издадена от служебния министър.

Той припомни, че на първото си заседание Министерският съвет отпусна почти 2 млн. лева за водоснабдяването в Хасково.  Най-спешните мерки включват осем нови сондажа в чистата водадайна зона на града.

„Това е краткосрочно решение, което ще реши проблема за няколко години“, е мнението на министъра.

Той информира, че още в първия си работен ден с министъра на регионалното развитие Николай Нанков са анализирали причините за проблема с водата в Хасково (където се прави цялостна диагностика на водата заради съмнения за завишено съдържание на уран - б. ред.).

Второ издание на конкурса „Екообщина“

Нено Димов откри второто издание на инициативата „Екообщина“, чиято цел е да ангажира местната власт да покаже проекти с добри практики, които стимулират политиките за устойчиво развитие.

В първото издание, организирано от Френското посолство в България, взеха участие 31 общини.

“Между България и Франция има установено дългогодишно успешно сътрудничество в областта на околната среда и водите”, заяви министърът и коментира, че целта е да насърчи устойчивото развитие на българските общини в областта на управлението на водите, отпадъците, енергийната ефективност и устойчивата градска мобилност.

"С френската експертна помощ и подкрепа е изградена системата за управление на водите на басейнов принцип и са реализирани първите планове за управление на речните басейни в страната ни”, допълни той. 

Ще бъдат отличени добрите практики и опитът на онези общини, които полагат системни усилия за постигане на високи екологични цели.

“Само две страни са провеждали конкурса "Екообщина" - Полша и България", подчерта посланикът на Франция Ерик Льобедел.

В рамките на проекта ще се проведат четири семинара, които започват на 23 май. Победителят ще стане ясен през октомври, когато ще бъдат връчени наградите "Екообщина", допълни дипломатът.

Нено Димов изброи обектите на екологичната инфраструктура, които са били изградени със средства по ОП „Околна среда“ през миналия програмен период (2007-2013 г.) – 50 пречиствателни станции, над 2500 км ВиК мрежа и 18 регионални системи за управление на отпадъците, които обслужват 70 общини с над 3,5 млн. граждани. Новите съоръжения гарантират опазването на почвите, водите и въздуха.

Според Деница Николова, заместник-министър на регионалното развитие, съхраняването на природното богатство и „зеленото мислене“ се налагат като подход в инициативите на МРРБ.

Тя каза, че през ОП „Регионално развитие“ 500 млн. лева са използвани за подобрение на градската среда чрез намаляване на въглеродните емисии в градския транспорт, облагородяване на зелени площи и паркови пространства.

“В новия програмен период на ОП „Региони в растеж“ ще се акцентира на проекти за алтернативни начини на придвижване, велоалеи енергийна ефективност на жилищни сгради. За това са предвидени над 2 млрд. лева  национално съфинансиране”, информира Николова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още