IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Не е работа на МОСВ как ВиК-Перник организира водоснабдяването

Трябва да се помисли за законодателни промени и водата за питейно-битови нужди да не се използва за промишлени цели, посочи министърът на екологията

11:33 | 02.12.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

ВиК е отговорно за водоснабдяването с вода според организацията на МОСВ, за което в министерството няма информация. Това коментира министърът на околната среда и водите Нено Димов пред bTV по повод водната криза в Перник и констатираното неправомерно отклоняване на вода от язовира към Радомир.

“ВиК-Перник дава информация на МОСВ какъв е притокът и дава заявка какво ще ползва за битови нужди, така че как организират своите 25 източника, е изцяло в правомощията на ВиК”, обясни той кой носи отговорността за нарушението.

Нено Димов информира, че днес ще бъде поискана информация за тока, който е бил черпен, за да се преизчисли каква вода е била използвана и какви количества са били насочвани към Радомир.

По думи на министъра е необходимо максимално бързо да започне реконструкцията на ВиК мрежата, тъй като в момента над 75% от водата се губи и това е огромен проблем. Той подчерта, че още през лятото е бил подписан договор с ВиК-Перник за близо 105 млн. лева за подмяна на инсталациите.

“Финансовият ресурс е осигурен, въпрос на организация е колко бързо ще се действа, обясни Димов и посочи, че трябва да се помисли за законодателни промени, така че водата за питейно-битови нужди да не се използва за промишлени цели", тъй като по негови думи в дългосрочен план това е проблем, който ще нараства. "Трябва да проверим навсякъде, където е възможно, да направим така, че водата, годна за пиене, да не се използва за промишлени цели”, допълни той.

Министърът поясни, че отклоняването на вода от язовир "Студена" към Радомир може да става само при аварийни ситуации, ако Радомир има проблем с водоснабдяването от своя водоизточник. Той обясни, че това е изрично указано от близо 16 години, но през последните 2-3 години от ВиК-Перник не са обявявали.подобна аварийна ситуация.

Димов посочи, че е назначил проверка от Басейновата дирекция в Пловдив, за да се гарантира максимална обективност, при която вече е установено, че действително от помпената станция има отклоняване на вода. Той обясни, че предстои да се намери информация какъв е бил обемът на отклоняваната вода. По думите му вече е констатирано, че липсва разходомерно устройство на изхода на язовира и е направено предписание от Басейновата дирекция на ВиК незабавно да се постави такова, тъй като в момента няма информация какво количество вода отива към града. Проверката обаче не е установила подаване на вода за промишлени цели.

Екоминистърът поясни, че двете предприятия, които са използвали вода за индустриални нужди, са били запечатани първоначално с лепенки на Вик дружеството, а вече са поставени и пломби от МОСВ. “Помпената станция е запечатана и ако се наложи, Басейновата дирекция трябва да бъде уведомена от ВиК, за да я разпломбира”, каза Димов.

Той отрече проверката да е установявала наличието на незаконна тръба, но призна, че е имало нерегламентирано източване на язовира.

Що се отнася до честите смени на цвета на водите на река Струма министърът посочи, че е установено откъде идва замърсяването – от територията на бившия комбинат "Ленин" и съобщи, че в момента се търси кой е собственикът, за да му бъде връчено предписание.

Нено Димов заяви и че ще има санкции и заради добива на баластра от река Вит, както и заради пресъхването на река Въча поради неправомерно спиране на вода от ВЕЦ-а.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Grigos
преди 4 години
Нено още ли е министър!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още