Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нено Димов: София и Бургас устойчиво намаляват замърсяването на въздуха

Девет общини с наказателна процедура са постигнали нормите за качество на атмосферния въздух, посочи екоминистърът

Нено Димов: София и Бургас устойчиво намаляват замърсяването на въздуха

Снимка: БТА

София и Бургас устойчиво намаляват замърсяването на въздуха в последните 7 години, което е положителна тенденция, отчете екоминистърът Нено Димов в Министерския съвет, предаде Dnes.bg. По думите му остават проблемите с най-замърсените градове като Видин и Горна Оряховица.

Девет общини с наказателна процедура са постигнали нормите за качество на атмосферния въздух. Североизточният регион излиза от наказателната процедура - и Варна, и Добрич, и Девня устойчиво са паднали под нивата, които се изискват от закона, заяви министърът. 

Още по темата
Проблемът с мръсния въздух се адресира в национална програма, приета от правителството днес. Освен 111-те млн. лв., за които по ОП "Околна среда" са сключени договори със 7 български общини за предприемане на мерки в сферата на битовото отопление, за следващия тригодишен период по програмата са предвидени още 100 млн. лв.
С парите ще бъдат подпомогнати общините в изпълнение на техните програми за качеството на въздуха. След икономии от оперативната програма, на 11 общини ще бъдат осигурени 390 млн. лв. за подобряване на градския им транспорт.

Нено Димов пресметна, че на практика ресурсът за справяне с проблема с мръсния въздух е увеличен 7 пъти.

Междувременно правителството прие Наредба за намаляване на националните емисии на определени атмосферни замърсители, съобщи пресслужбата на МС.

С наредбата се транспонира основната част от изискванията на Директива (ЕС) 2016/2284 на Европейския парламент и на Съвета от 14 декември 2016 г. за намаляване на националните емисии на някои атмосферни замърсители. 
Документът предвижда мониторинг на отрицателните въздействия на замърсяването на въздуха върху екосистемите. Със Заключителните разпоредби на правителственото постановление се изменя Наредбата за ограничаване на емисиите на определени замърсители, изпускани в атмосферата от средни горивни инсталации.

По статията работиха: Екип на Dnes.bg , редактор Ралица Пейчева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България се произвеждат над 120 марки бира, само през 2019 г. новите са 20