IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нено Димов: Търсим по-голямо финансиране от ЕК за електротранспорта

Парите за по-чиста околна среда в новия програмен период трябва да са за изграждане на зелени коридори, които да свързват държавите, съобщи министърът на екологията

18:18 | 03.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

България, заедно със страните от Централна и Източна Европа, ще търси възможност за финансиране от Европейската комисия (ЕК) на проекти за електромобилност в следващия програмен период. Целта е да се изгради инфраструктура – включително т.нар. зелени коридори, които да свързват не само град с град, но и град с държава, така че да може да се стигне с електромобил от Мюнхен до Пловдив или от Латвия до Гърция. Това съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов в МОСВ при откриването на годишното събитие на Националния доверителен екофонд (НДЕФ).

По думите му той води разговари с колегите си от други страни от Централна и Източна Европа и „най-вече със страните от Вишеградската четворка“.

„Проектът за електромобилност не трябва да се ограничава само в рамките на градския транспорт“, категоричен е Димов.

Според него разговорите „вървят доста обнадеждаващо“. „Ще видим в новия финансов период по какъв начин ще има стимулиране за изграждане на коридори, инфраструктура за зареждане на електромобилите, доразвитие на градския транспорт, а защо не и подпомагане на домакинствата“, посочи министърът.

Председателят на управителния съвет на НДЕФ Пенка Моллова-Смоленова обяви, че за 24 години от дейността си фондът има значим принос за по-чиста околна среда. „Бяха утвърдени нови и оригинални идеи за институционални и финансови механизми за реализация на политики в околната среда. От 2015 г. насам НДЕФ е единственият източник на безвъзмездна субсидия за стимулиране използването на електрическите превозни средства, отбеляза Пенка Моллова. „НДЕФ администрира първата национална инициатива за насърчаване използването на електромобили, което допринася за изпълнението на приоритетни политики в околната среда – подобряване качеството на атмосферния въздух, намаляване емисиите от парникови газове и на нивата на шумовото замърсяване.“.

От НДЕФ отчетоха, че през миналата година са работили по изпълнението на 58 проекта за енергийна ефективност със 78 обекта. Изплатената субсидия е в размер на над 4,8 млн. лева.

По време на събитието беше проведен и семинар на тема „Електромобилност и екоефективност“, на който беше отчетен напредъкът на Схемата за насърчаване на използването на електрически превозни средства на НДЕФ, както и актуална информация за екологичните ползи и ефективността на електромобилите в опазване на околната среда. 

Веселин Грозданов, член на управителния съвет на „Клъстер Зелен транспорт“, определи електромобилността като предизвикателството на XXI век.

Доц. д-р инж. Дурхан Салиев от Техническия университет в София препоръча на държавата да увеличи вложението в инфраструктура за зареждане на електромобили.

Председателят на ИКЕМ Илия Левков призова да се инвестира в образование на подготвени кадри.

Проф. д-р инж. Иван Миленов от ВТУ „Тодор Каблешков“ изтъкна, че напредъкът е очевиден, като към момента в България има 710 електромобила и 5987 хибридни автомобили, което е двойно увеличение спрямо миналата година.

На събитието днес бяха връчени и годишните награди за природозащита на името на Мими Праматарова. Тази година литературният конкурс за ученици, организиран традиционно от НДЕФ, беше на тема „Топлинни острови – градове градини“.

Победител стана ученичката от 10 клас на 164 ГПИЕ „Мигел де Сервантес“ Грети Георгиева за съчинението „Острова“. Тя получи статуетка „Рилска иглика“ от зам.-министъра на околната среда и водите Николай Кънчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още