Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Нено Димов: В ТЕЦ-те са изгорени под 3% от внесените през 2018 г. отпадъци

825 хиляди тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа, обясни екоминистърът

Нено Димов: В ТЕЦ-те са изгорени под 3% от внесените през 2018 г. отпадъци

Снимка: Архив Ройтерс

България е единствената държава в ЕС, която е наложила ограничение във вноса на отпадъците за горене в инсталация - до 50%. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по Нова телевизия. Той коментира проблема с чистотата на въздуха, протестите от последните дни в Русе, Нова Загора, Бургас и Перник и проверките в четири ТЕЦ-а.

Трудно е да се докаже кой точно замърсява въздуха, тъй като въздухът се разпространява“, посочи екоминистърът в отговор на въпрос кой точно замърсява въздуха в Русе, Бургас и Нова Загора. Министърът е категоричен, че в нито един от градовете, които се оплакват от замърсяване на въздуха, няма разрешение за горене на RDF.

"За 2018 година разрешението за внос на отпадъци е за около 85 000 тона. В ТЕЦ-овете са изгорени под 3%", каза Димов и обясни как се извършва транспортът им. 

Още по темата

"На практика транспортът на боклук се регламентира по два начина. Има отпадъци, които са в един зелен списък, които се движат свободно из Европа. Те се събират на база регламент и е част от свободното движение. Има и други нотифицирани, които държавата, които ги приема, трябва да даде съгласие. Трябва да разграничим тези два потока, защото тези, които нотифицираме са ясни, а тези, които се движат свободно с декларация се публикуват в базелската конвенция и стават ясни две години, каза той.

Процесът на оползотворяване на отпадъци в Европа се стремят да бъде разделен, така че различните потоци да могат да бъдат третирани по правилен начин в различни държави. Целта на европейската политика изобщо е в рамките на 10-15 години да се депонират не повече от 10%. Това означава, че при максимума за рециклиране, от 65%, има една разлика от 25 минимум, която трябва да се изгаря“, каза Димов.

Екоминистърът допълни, че е изпратил станция за измерване на чистотата на въздуха в Перник в момента, в който местната топлоцентрала спря да работи. „Станцията трябваше да работи една седмица без това да е известно. И вчера завърши тази седмица, в която половината време ТЕЦ-ът не беше работил, а другата половина работеше, като работата му беше само с разрешеното гориво – въглища. Резултатът беше, че след като той заработи, се повишиха рязко емисиите на серни окиси, което е съвсем нормално. И другото, което се повиши, са фините прахови частици”, обясни Димов.

Нено Димов смята, че ако не е била предприета крайната мярка - спирането на топлоцентралата, нямало как тя да бъде принудена да премахне от площадките си неразрешеното гориво - слама и дървесен чипс.

За 2018 година около 825 000 тона български боклук е изнесен за горене в различни части на Европа.

В края на юли Европейската комисия предяви иск срещу България пред Съда на ЕС във връзка с лошото качество на въздуха. В България не се спазват пределно допустимите стойности на серен диоксид (SO2), посочиха от ЕК в мотивите си. Това е втори иск пред Съда на Европейския съюз за неспазване от страна на България на стандартите на ЕС за качество на въздуха. В решението си от април 2017 година съдът потвърди, че страната ни не е спазила пределно допустимите стойности за прахови частици.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
7
 
3
khao до: sdar
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
елементрано, защото тогава ще се види че министърчено ни лъже отново ! :):)
0
 
10
 
2
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Интересно, защо не обявят директно данните за вноса и износа на RDF, кой колко е внесъл и изнесъл, и къде го е складирал или изгорил. Така ще се види положението какво е, а и хората ще са спокойни ако данните са добри.
1
 
8
 
1
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Сниши се бе, тъъъпунгер !!!
Въпреки че матряла му харесва да диша ковачка смет !

Още от Икономика и политика
Каракачанов: Провокациите на протестиращите срещу полицията вече не се търпят