IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходим ли е единен Закон за дарителството?

Няма закон за корпоративното доброволчество, но компании насърчават служителите си, посочи Илияна Николова от Фондация "Работилница за граждански инициативи"

16:32 | 18.11.20 г.
Необходим ли е единен Закон за дарителството?

„Всеки, който организира кампания, има отговорността да представи точно и ясно как е изразходвал средствата, получени от дарения, обясни тя и добави, че обикновено дарения се събират от неправителствени организации, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел. 

Николова напомни, че държавната кампания за насърчаване на дарителството минава през данъчни облекчения.

Според нея е трудно да се даде еднозначен отговор на въпроса дали трябва да има единен закон за дарителството, или не.

Директорът на Фондация "Работилница за граждански инициативи" поясни думите си, като посочи, че досега в България няма закон за корпоративното доброволчество, но желаещите компании насърчават служителите си да доброволстват, а от друга страна Законът за меценатството не е сработил.

По думите ѝ регулация за дарителството трябва да има, но дали санкционирането да става със закон трябва да се обсъди с обществото.

„В момента се водят разговори как секторът може да се саморегулира", поясни Николова и добави, че според нея е важно  да има ясни правила за отчетност.

Тя отбеляза, че през март, април и май е имало много голям ръст на дарителството и то от физически лица. "За тези три месеца над 1 милион са дарителите, което е забележително, тъй като обикновени даренията минават през корпорациите“, обяви тя.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Видеа с всички гости на предаването “Бизнес старт” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още