IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необходим ли е закон срещу фалшивите новини?

Сега нямаме правна възможност да потърсим правата си при фалшиви новини в интернет, заяви Александър Сиди

16:46 | 29.07.18 г. 5
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Има необходимост от закон срещу фалшивите новини, заяви пред БНР депутатът от „Обединени патриоти“ Александър Сиди. По думите му фалшивите новини са станали неизменна част от обществото. Не говорим само за фалшивите новини за Странджа, но има и други фрапантни случаи, каза той.

„Все неща, които целят по някакъв начин да убедят обществото, че ние в България живеем ужасно, най-зле на Балканите, в Европа и света като цяло и че, видите ли, има много по-различни начини, за да се живее, и съответно, че нашето правителство целенасочено се опитва да „умори“ българските граждани“, каза той.

Сиди подчерта, че в България има голямо количество медии, които, за да привлекат повече трафик към сайтовете си, първото нещо, което видят, го препечатват и пускат. Така чрез тази „новина“ общественото мнение се манипулира.

„Това за Странджа достигна до такива размери, че не би трябвало. Ако правителството е допуснало грешка в борбата с чумата по животните, тези, които са допуснали грешка, трябваше да поемат отговорността си. Някои от тях я поеха, загубвайки работата си. Но не може цялото население да бъде вещо в областта на ветеринарната медицина“, каза той.

„Второ – новината, че със самолети се докарват мигранти от Германия и затова се избиват овцете в Странджа, за да може хората да си тръгнат оттам и в опразнените им къщи да се настанят мигранти – това беше абсурдно, но това го чухме от местните хора. Хората вярват“.

Александър Сиди подчерта, че сега нямаме никаква правна възможност да потърсим правата си от хора, които са разпространили фалшиви новини в интернет, в електронни сайтове.

Нашествието на технологиите в живота е толкова бързо, че няма как да предвидим всички ефекти, включително разрушителните, каза социалният антрополог доц. Харалан Александров.

„Както се случи с Интернет и социалните медии – започнаха с голям ентусиазъм и възторзи, тази възможност беше възприета като освобождаваща, овластяваща, демократизираща публичната сфера, а се оказа, че е
анархизираща – оказа се, че тя систематично руши авторитетите, подрива основанията за истината и подменя реалността с някакви фантазии. Проблемът с фалшивите новини е част от много по-големия проблем с размиването на границите между реално и виртуално. Тепърва ще се сблъскваме с него“, обясни той.

Александров приветства инициативата на ВМРО за закон в тази посока: „Надявам се да намерят механизъм да овладеят тази зараза – то е като чума по умовете. Заразените умове излъчват и активно разпространяват зараза. Това е повече от грижа за истината. Това е някаква политика в тази посока – политика за грижа за психичното здраве на нацията“.

Той припомни, че партиите от този спектър неведнъж са били изкушени да се заиграват с подобни страхове и фантазии за целите на собствената си политическа пропаганда. В новата си роля на управляващи започват да говорят и действат по отговорен и загрижен начин, каза той.

"Ако не бъде помогнато на хората да се ориентират в света по по-добър начин, изведнъж светът за голяма част от населението става много страшно място. Това е много удобно за целите на краткосрочните политически амбиции на различни групи и крайно разрушително в дългосрочен план. Това е едно от нещата, което съсипва тази нация. Ако това бъде осъзнато, описано, облечено в нормативен език, ще стане ясно, че това е престъпление. Това нещо трябва да се криминализира и някой трябва да започне да носи отговорност за него", коментира Харалан Александров.

Според журналиста Асен Григоров един закон не може да ни спаси от фалшивите новини: „По пътя на законодателството това трудно може да стане. Може да се предприемат някакви мерки, но те са толкова кратки и прости, че едва ли ще се налага да се пише цял закон“.

По думите му не е добре, че обществото проявява толерантност към тези неща. Той подчерта, че фалшивите новини не са само в интернет. Самият факт, че те бягат от темата за вестниците говори, че има лека тенденциозност, смята Григоров. По думите му често се случва и политиците да изричат фалшиви новини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 4 rate down comment 1
michaelis12
преди 5 години
и кой ше е мерилото за "фалшивите новини" може би Гжа Гаргамел ?! щот аз тука истински новини не виждам ?! Добре че знам людоедски та да прочетем и другаде ква е истината, а не че да четем как "Путин се къпел в кръв от еленски рога за потентност" ..... или Комсомолская Правда Deutsche Welle & Nyt, ft, cnn и прочее и пропее дет Теомпета ги нахока им им казах че са fake news и нема ни едни нормални ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Най-готиното е, че такива мерки ВИНАГИ в някакъв момент започват да работят срещу създателите си. Пример фейсбук - създаден за масово полиране на мозъци - черния спечели 2 мандата благодарение на фейслайкове, после дойде оранжевия, ама понеже не е черен, технологията на фалшивите новини им била виновна.Е очевидно му минава времето - -20% на пазара.Така и с фейкнюза. ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
george353
преди 5 години
А кой ще цензурира новините или спуска критериите за това какво е фалшива новина? Някой "независим" който ще анализира и проучва всяка новина, може би? Като министерството на истината по романа на Оруел. Не се напрягайте да мислите, ние ще го правим вместо вас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
studioaa
преди 5 години
Имайки в предвид голямата неопитност на Мария Габриел като нищо ще осъмнем с още някое безумие в стил gdpr. Тази млада калинка в стил ГЕРБ е доказателство за това как хора без кариера в частния сектор и хора на възраст под 45 години не трябва да се допускат до властови позиции, защото им липсва житейски и професионален опит почти винаги... За мен всякакъв опит за закон срещу "фалшивите новини" е опит за цензура на всички неудобни медии, защото все пак кой ще решава какво е фалшиво и какво не??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 1
abdul
преди 5 години
Не 1, 100 закона приемете. Ще се закопаете сами в ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още