IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Необлагаем минимум и данък "богатство" предлага КНСБ на правителството

Синдикатът представи на управляващите пакет от предложения за управленската програма

14:09 | 05.06.17 г. 13
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въвеждане на необлагаем минимум и данък "богатство” са две от фундаменталните предложения във финансовата политика на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) към управляващата коалиция.

Предложенията вече са на разположение на Министерския съвет, обяви на пресконференция главният икономист на синдиката Любен Томев. Те са свързани с целта България да постигне 60% от средното равнище на ЕС по жизнен стандарт.

Предложението е за въвеждане на необлагаем минимум на нивото на минималната работна заплата за страната, прилагане на семейно подоходно облагане, въвеждане на данък върху финансовите трансакции - 1 на сто, разработване на методология за въвеждане на данък "богатство".

Сред другите предложения на синдиката по отношение на финансовата политика са повишаване на данъка върху приходите от дивиденти от 5 на 10%, както и допълнителни данъчни стимули за повишаване на квалификацията.

Синдикатът настоява и за създаване на достатъчно фискално пространство чрез политика на умерени бюджетни дефицити, което да позволи разширяване на социалната компонента на бюджетите и стимулиране на инвестициите.

Що се отнася до доходите в България синдикатът предлага относителна компенсация на наемния труд - 50 на сто от БВП, при сегашен дял от 42 на сто, както и към съотношение между минималната и средната работна заплата - 47-50 на сто, при сегашно съотношение 44 на сто.

От КНСБ са предложили ежегодно договаряне на минималната работна заплата на национално равнище по ясен механизъм и процедура. Това трябва да се случи заедно с ратифициране по ускорена процедура на Конвенция 131 на Международната организация по труда.

Друго предложение по отношение на доходите е в Кодекса на труда да се запише препоръчителна норма на процентно съотношение 80 към 20 на твърда норма към подвижна част на брутната работна заплата, което означава бонусите да надграждат стандарта на основната работна заплата плюс задължителните доплащания по Кодекса на труда.

Синдикатът предлага и адекватно повишаване на допълнителните трудови възнаграждения и последваща ежегодна актуализация, съобразена с ръста на средната работна заплата за страната. КНСБ аргументира предложението с това, че минималните размери на допълнителните възнаграждения за нощен труд (0,25 лв.) и за времето, през което работникът е на разположение на работодателя (0,10 лв.) не са променяни от 2007 г. Според икономиста за последните десет години тези минимални размери са се обезценили с 28,3 на сто и са неадекватни на съвременните социални стандарти и променената икономическа среда. 

От КНСБ искат разпростиране на сключените браншови колективни договори, за да се въведат единни социални и трудови стандарти в бранша и да се ограничи социалният дъмпинг.

Синдикатът настоява за промени в няколко закона, за да се преустанови неизплащането на заработени трудови възнаграждения.

Синдикатът настоява и за ускоряване на увеличението на пенсиите за трудова дейност, като тежестта на всяка осигурителен стаж се увеличава ежегодно, така че да се достигне коефициент 1,5 през 2024 година, или още догодина да се приложи коефициент 1,2 и всяка следваща година коефициентът да нараства.

Що се отнася до реформата при инвалидните пенсии, от синдиката настояват за преосмисляне на формулата за определяне на размера им с оглед приложението на т.нар. дарен стаж, в случаите, когато хората получават инвалидна пенсия и едновременно работят и трупат нов осигурителен стаж, в периода, който вече е взет предвид при определяне на размера на пенсията.

Настояват и за по-адекватно и справедливо решение за начина на освидетелстване на нетрудоспособността на кандидатстващите за инвалидни пенсии.

Синдикатът е предложил на управляващите разработване на Програма за възстановяване на индустрията, както и конкретни мерки по отделните икономически сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 0 rate down comment 1
Тава е
преди 6 години
"Синдикатът е предложил на управляващите разработване на Програма за възстановяване на индустрията" Това е задължително и трябва да започне с Публичен Народен Съд за тези които унищожиха Индустрията, Енергетиката и на първо място КАДРИТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
"Плоските ни данъци са предостатъчни за облагане на богатството - в противен случай то ще отиде да се облага в Малта или друг остров ' Точно това е доказателството, че финансовата престъпност е международна-САЩ, Ееропа, Русия, Германия. Мафията ще те намери на всякъде, държавните служби не могат, защото не им разрешават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Веднага да бъдат криминилизирани почасовата работа и осигуровките на половин работен ден! Съществува много лесен механизъм , който не допуска престъпления нито от едната, нито от другата/работодателят/ страна, обаче не позволява укриване на доходи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
KPetkov
преди 6 години
Първо беше МРЗ, сега пък необлагаемия минимум. Явно в България лесно се стимулира сивата икономика.Вече е криминализирано неплащането на осигуровки. От две години и половина. Чл. 255б от НК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
Momchil_Matev
преди 6 години
Напротив - точно необлагаемият минимум стимулира сивата икономика. Аз съм напълно против! Трябва да се криминализира укриването на заплати, трудови договори и осигуровки! Ама наистина - а те хванат, взимат ти всичко и те тикат в затвора! Пък ти прави незаконен бизнес!Плоските ни данъци са предостатъчни за облагане на богатството - в противен случай то ще отиде да се облага в Малта или друг остров и няма никакъв смисъл от този данък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 6
KPetkov
преди 6 години
На това му викат демокрация. Събираме се всички и решаваме какви ще са данъците. На едни им харесва, на други не. Зависи кой ще плаща повече. На другото му викат либерализъм. Който е с по-дебел портфейл той поръчва музиката.Либерализъм = един долар, един глас. Демокрация = един човек, един глас.От край време се води дискусия могат ли двете да съжителстват. Могат, в Швеция, но и те си имат доста проблеми.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 12 rate down comment 2
krasus
преди 6 години
Диктатура на пролетариата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 2
krasus
преди 6 години
Диктатура на пролетариата
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 19 rate down comment 2
lareman
преди 6 години
смешковци..така ще се развива капиталовият пазар ,като вдигаме данък дивидент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 2
lareman
преди 6 години
смешковци..така ще се развива капиталовият пазар ,като вдигаме данък дивидент
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още